Det här är den slutgiltiga överenskommelsen, säger den palestinske presidenten Mahmud Abbas till nyhetsbyrån AFP.

Signalen är alltså att parterna är överens om allt. Överenskommelsen skrevs under i närvaro av egyptiska medlare i Kairo på torsdagseftermiddagen.

Som ett av de första stegen ska Abbas presidentgarde, i samarbete med EU-personal, ta över gränsövergången vid Rafah mellan Gaza och Egypten. Enligt källor till AFP kommer även 3 000 soldater att omplaceras från Västbanken till det Hamas-kontrollerade Gaza.

Artikelbild

| En banderoll med Mahmud Abbas porträtt hänger på det nyrenoverade lägenhetskomplexet al-Zafr i staden Gaza.

En samregering ska tillsättas, men hur den ska se ut ska man prata om först vid nästa möte i Kairo, den 21 november.

Det här är ett första steg där Hamas och Fatah har enats om vissa kompromisser, men det återstår fortfarande flera punkter för att en riktig återförening ska bli möjlig, säger Björn Brenner, Mellanösternforskare på Försvarshögskolan.

Finns fortfarande problem

al-Fatah förlorade kontrollen över Gaza till Hamas 2007 efter strider mellan de två organisationerna.

Artikelbild

| Palestiniernas premiärminister Rami Hamdallah skakar hand med säkerhetsstyrkor från Hamas under ett besök i Gaza förra veckan.

Förhandlingar mellan parterna inleddes i Egyptens huvudstad Kairo i tisdags.

Det här är inte första gången parterna möts för att försöka hitta en gemensam väg framåt. Tidigare försök har misslyckats, men Björn Brenner menar att förutsättningarna ser annorlunda ut den här gången.

Hamas är under hård press. Ekonomiskt har man det svårt och de går många miljoner back varje månad. Därför är de också mer benägna att förhandla nu, säger han.

Relationen till Israel

Brenner påpekar dock att det återstår många frågor som måste besvaras, som exempelvis relationen till Israel. al-Fatah har till skillnad från Hamas erkänt den israeliska staten och även förhandlat med dess regering.

Hamas har långt kvar vad gäller att erkänna Israel. De släppte ett manifest för ett par månader sedan där grannlandet över huvud taget inte nämns.

En israelisk regeringskälla understryker att ett palestinsk enande måste innebära att Hamas avväpnas och även innehålla just ett erkännande av Israel.

Israel kommer att granska utvecklingen i området och agera i enlighet med det, säger källan till Reuters.

Fortsätta förhandla

Förra månaden gick Hamas, som terrorstämplats av USA och Israel, med på att ge Mahmud Abbas regering visst inflytande i Gazaremsan efter en överenskommelse som medlats fram med hjälp av Egypten.

Samtalen i Kairo har haft som syfte att nå ytterligare enighet mellan parterna.

Nu kommer de att fortsätta förhandla med varandra. Att de har inlett med att komma överens om mindre komplicerade problem behöver inte vara negativt, men det återstår fortfarande flera frågetecken, säger Björn Brenner.