Valborg – ett festligt val

Grillning, skönsång och glädje – det börjar närma sig valborgsmässoafton. Många kopplar högtiden till vårens ankomst. Det gör även Johan Koskinen, som är med och arrangerar årets valborgsfirande vid Luleå tekniska universitet.

Johan Koskinen har haft fullt upp med förberedelserna inför årets valborgsfirande på LTU.

Johan Koskinen har haft fullt upp med förberedelserna inför årets valborgsfirande på LTU.

Foto: Kurt Engström

Norrbottens län2015-04-25 05:00

Om jag säger torsdag den 30 april, vad säger du då?

– Studenternas valborgsfirande! Tillställningen kommer inledas med en tipsrunda vid två-tiden och efter den kommer vi sätta igång lite grillning för alla som vill käka hamburgare eller korv. På kvällen ska manskören Snapsakademien sjunga och sedan tänds brasan. När den har brunnit ett tag kommer även Pyrotekniska Sällskapet skjuta upp lite fyrverkerier. Det är vad vi har planerat hittills, men fler saker kan givetvis hända. Vi kommer hålla till på Heden som ligger strax intill universitetsområdet.

Vad förknippar du själv valborgsmässoafton med?

– Jag har varit med och arrangerat det här i ett par år nu, så för min del har valborg betytt jobb. Annars ser jag valborg som en trevlig kväll då man umgås, går och värmer sig framför brasan och ser på lite fina fyrverkerier. Det har alltid varit en väldigt lugn kväll för min del. Jag har oftast varit så trött, haha. Men, kort sagt, en trevlig högtid då man träffar mycket folk.

Har du haft fullt upp med planeringen av evenemanget?

– Ja, det har bland annat varit samtal med parkförvaltningen om tillstånd och med Pyrotekniska Sällskapet som skjuter upp fyrverkerierna. Vi har fått se till så att det finns nog många grillplatser och tält, men även jagat ved för att vi ska kunna göra upp eld.

Är valborgsfirandet lite av en tradition på LTU?

– Det kan man säga. Jag har varit här i Luleå i sju år nu och det har arrangerats varje år sedan jag kom hit. Men jag vet att valborgsfirandet på universitetet har pågått ett bra tag före det, och att deltagandet alltid har varit stort.

Varför tror du att det har blivit så?

– Det är nog för att det är en festlig tillställning helt enkelt. Studenterna brukar ha väldigt trevligt med varandra hela dagen. Sedan lockas nog många studenter av att ta sig ut vid den här årstiden. Man börjar ju känna av att våren är här nu.

Tror du att studenterna kan den historiska bakgrunden till valborgsmässoafton? Ett test, vet du?

– Oj, det tror jag nog inte. Det vet inte ens jag faktiskt, haha. Jag tror att det har något med häxor eller ett helgon att göra, men det är inte något jag tänker på när jag står där framför brasan.

I samband med fyrverkerier, brasor och alkohol brukar även samtalen till SOS Alarm öka. Gör ni något för att förhindra det?

– Vi kommer ha ett antal brandvakter på plats och även långt skyddsavstånd till fyrverkerierna. Sedan har vi på universitetet ganska bra koll på studenterna som kan vara lite för vilda ibland. Det brukar gå bra och något större problem har aldrig inträffat.

Hur ska du själv spendera torsdagen den 30:e?

– Det blir att jobba med det här evenemanget, men som sociala enhetens ordförande har jag ganska många uppdrag runt omkring. Jag är projektledare för nolleperioden och avgångsstudenternas bankett, men arbetar även med studiemiljöfrågor. Det är ganska mycket att planera just nu inför kommande event. Förhoppningsvis kommer jag gå hem och sova rätt tidigt, så man orkar stiga upp dagen därpå.

Vad är dina förhoppningar för årets firande?

– Att folket som kommer hit får det trevligt och att det blir fina fyrverkerier, men det brukar alltid bli lyckat. Tidigare år har inte bara studenter deltagit utan även folk utifrån, så jag hoppas att det blir många som vill delta.

0920-26 28 30

Johan Koskinen Valborg

Ålder: 27

Bor: Luleå

Gör: Arbetar som sociala enhetens ordförande på Teknologkåren, studerar till civilingenjör i hållbar energiteknik och dansar allt från boogie woogie till hip hop på fritiden.

Aktuell: Är med och arrangerar årets valborgsfirande för LTU:s studenter.

Valborg kom till Sverige från Tyskland under medeltiden. Ursprunget är katolskt, och firas till minne av helgonet Walpurgis som levde på 700-talet. I tysk tradition sågs Walpurgisnacht som tidpunkten för häxsabbaten, vilket antas vara förklaring till den tyska seden att tända eldar.

Källa: Nordiska museet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!