Trygga barnskötare ger trygg barnomsorg

Norrbottens län2015-02-23 13:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har i sin senaste prognos mer än dubblerat det framtida behovet av barnskötare. SKL förklarar förändringen med att de tidigare antog att andelen förskollärare skulle öka och andelen barnskötare minska. Nu räknar de istället med oförändrade andelar av de olika yrkesgrupperna. Till år 2022 bedömer SKL att 22 000 barnskötare kommer att behöva rekryteras. Ska det lyckas krävs en långsiktig personalpolitik som ser barnskötarnas värde.

Barnomsorg ska vara utvecklande, rolig och trygg för barnen. Den ska även vara en service för föräldrar så att de kan arbeta eller studera. För att uppnå förskolans samtliga mål och syften måste kontinuiteten säkras och alla kompetenser i förskolans arbetslag ses med en långsiktig personalpolitik. Förskollärare ska kompletteras av yrkesutbildade barnskötare. Barnskötare är pedagoger med en yrkesutbildning på gymnasienivå för att arbeta med barn. Skollagen, läroplanen, Skolverket och ansvariga ministrar är tydliga. Barnskötare är en viktig personalgrupp i förskolan.

Den långsiktiga personalpolitiken är tyvärr en bristvara idag. I Norrbotten har många barnskötare blivit uppsagda på grund av att kommuner fattat beslut om att höja andelen förskollärare och enbart anställa högskoleutbildad personal. Färre och färre utbildas till förskollärare och barnskötare. Yrkesutbildade barnskötare ratas eller så anställs de och outbildad personal på begränsad tid i väntan på att en förskollärare ska stå till förfogande för tjänsten.

Enligt SKL:s personalstatistik är 60 109 barnskötare sysselsatta i Sveriges kommuner. Av dem är 19 505 timavlönade. Det är nästan var tredje barnskötare. Denna grupp arbetar ofta korta deltider. I genomsnitt får de timavlönade barnskötarna ihop en arbetstid 41 procent.

Andelen outbildad personal och visstidsanställningar inom barnomsorgen ökar.

För att säkra kontinuitet och kvalitet i förskolan föreslår Kommunal följande:

- Återinför rekommendationen om barngruppstorlek i förskolan: 12 barn i småbarnsgrupp, 1-3 år och 15 barn i storbarngrupp, 4-5 år. Inför även ett maxtak på 15 barn i småbarnsgrupperna.

- Inför krav på grundbemanning med tre pedagoger per avdelning, i normalfallet en förskollärare och två barnskötare.

- Inför krav på att all personal i förskolan har grundläggande utbildning för att arbeta med barn eller är i utbildning.

- Bygg ut utbildningsplatserna. Det behövs ett kunskapslyft med flera åtgärder: Fler utbildningsinsatser i barn- och fritidsprogram, insatser som kombinerar utbildning och praktik, ett nationellt yrkesvuxenutbildningsprogram för att bli barnskötare för personer som har en gymnasieutbildning sedan tidigare.

- Se barnskötarnas specifika kompetens och gör det möjligt att utvecklas i barnskötaryrket.

- Heltid- och tillsvidareanställningar ska vara norm i förskolan. Ta bort möjligheten att stapla visstidsanställningar och avskaffa allmän visstidsanställning