Omprövning av skolnedläggning inte aktuell

Det är inte nödvändigt att pröva nedläggningen av skolor i Pajala igen. Det menar ordföranden i kultur- och utbildningsnämnden, Evgeny Krakov (S).

Foto: Monica Olofsson

pajala2016-01-18 18:00

Läs mer: Föräldrar kräver omprövning

Att en del barn kanske behöver komma till skolan tio över sju på morgonen förändrar ingenting. Högstadieeleverna flyttar till centralskolan i Pajala, meddelar Krakov.

Det var i fredags som Tärendös föräldragrupp kom ut med uppgifterna om vad kommunens sparplan egentligen innebär och att det kommer drabba de elever som stannar kvar i Tärendö, årskurs F-5 – om man inte har tänkt att satsa mer pengar.

Evgeny Krakov bekräftar uppgifterna om bussturer. Det är tänkt att F-5 ska samåka med 6-9 varje morgon.

Bussen från Tärendö till Pajala går kvart över sju på morgonen. Det innebär att barn i Tärendö kan komma till skolan strax efter sju – något som oroar föräldrar.

– Mest troligt kommer de att komma tidigare till skolan än de gör idag. Vissa barn kan få vänta längre på skjutsen hem efter skolan, andra kan däremot få vänta mindre. Men precis som när barnen väntar i dag är det inte så att vi släpper ut dem på gatan. De har tillsyn av pedagoger, förklarar Evgeny Krakov (S).

Är det rimligt att komma till skolan tio över sju?

– Det är svårt, innan vi har klart pusslet med scheman och skolskjutsarna, att säga hur det blir. Den processen måste ha sin gång. När det är klart kan vi säga hur det blir.

Krakov tror inte att det kommer behövas fler bussar på eftermiddagarna. Det skulle kunna innebära att en elev som slutar tidigare får vänta på att de äldre årskullarna ska bli klara. Men schemaläggningen är inte klar, understryker Krakov.

Liberalernas Maja Mella har varit stark kritisk mot skolnedläggningen. Efter uppgifterna som säger att barnen i Tärendö kom ville hon se en ny prövning i kommunfullmäktige.

Läs mer: Det här skadar förtroendet

Även kommunalrådet Harry Rantakyrö (S) var öppen för att se ärendet tas upp igen om det är så att små barn ska vänta på skolan en timme på morgonen.

Ordföranden i kultur- och utbildningsnämnden anser inte att det är nödvändigt. Han menar att alla följder fanns med i konsekvensanalysen man fattade beslut efter. Och att kostnader för skolskjutsupphandling inte går att avgöra innan schemaläggningen är klar.

– Man måste också se det här i ett sammanhang. Kommunen är i en allvarlig ekonomisk kris. Ändå väljer vi att behålla en skola i tärendö som kommer att ha 19 elever på sex årskurser. Det är en fruktansvärt liten skola, som också blir dyr. Men det gör vi för att inte de här barnen ska behöva åka till Pajala eller Korpilombolo. Vi försöker behålla skolan för de yngsta barnen för att de inte ska ha de här orimligt långa skoldagarna som det hade kunnat bli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om