Ilska och missnöje i Junosuando

Byborna är kritiska mot nedläggningar och ifrågasätter varför sparkraven inte gäller Pajala. "Varför ska våra barn drabbas?" undrar byborna.

Efterlyser nyval. Invånarna i utbyarna begär ett extraval eftersom de är missnöjda med den politik som bedrivs.

Efterlyser nyval. Invånarna i utbyarna begär ett extraval eftersom de är missnöjda med den politik som bedrivs.

Foto: Monica Olofsson

PAJALA2015-12-22 19:00

Skolnedläggningar och badhusstängningar väcker oro och ilska bland föräldrar och lärare från Junosuando, Korpilombolo och Tärendö. Badhusen i byarna stängs den 1 januari. Till hösten läggs klasserna 6-9 på skolorna i Tärendö och Junosuando ner. Eleverna kommer att åka med länstrafiken vilket gör att skoldagen blir 12 timmar lång.

Renée S Videkull är lärare på skolan i Junosuando. Hon ingår i en grupp engagerade bybor som kämpar för byarnas framtid. De hänvisar till FN:s barnkonvention, där barnens bästa ska komma först i de beslut som rör barn och att de har rätt till lek, vila och fritid.

– Om de åker med skolskjuts blir det ingen besparing för kommunen. Men då finns det ingen tid till aktiviteter eller samvaro, säger Renée S Videkull.

Hon är kritisk till tjänstemannastyrningen av kommunen och säger att man försöker spara på ställen där man inte själv riskerar att beröras.

– Jag har frågat politikerna om de skulle utsätta sina barn eller barnbarn för sådana här långa dagar men jag får inget svar, säger hon.

Flera familjer överväger nu flytt till annan ort vilket gör att skattepengar försvinner från kommunen. Gruppen har räknat till 80 personer som har bestämt sig att skriva sig på annan ort om nedläggningarna blir av. De pratar om att bojkotta handel i Pajala. Besvikelsen är stor.

Gruppen gått igenom det ekonomiska underlag som ligger till grund för nedläggningsbesluten.

– Vi har upptäckt att man räknat fel. Istället för en beräknad besparing på 800 000 kronor blir den kanske 300 000 kronor. Att grunda ett beslut på en felräkning är makalöst, säger Erling Fredriksson, Tärendö.

Badhusen drivs av ideella föreningar och därmed är kommunernas kostnad för badhusen låg.

– I konsekvensbeskrivningen om nedläggningen av badhusen står det att de ”troligtvis” är i lika dåligt skick som Pajalas eftersom de är byggda kring samma tid. Men alla tre är i bättre skick jämfört med Pajala, säger Renée S Videkull.

Peter Ericsson, oppositionspolitiker för KD, säger att gruppen frågat politikerna i Pajala varför ingen besparing ska göras där. KD har dessutom lämnat in ett budgetalternativ som ignorerats.

– Man skulle kunna minska på verksamheten i badhuset eller i de två sporthallarna. Men man har svarat mig att deras barn måste ha en meningsfull fritid, de ska inte bara kasta snöbollar på fritiden. Men innefattar det bara Pajalas barn? säger han.

– Vi känner oss överkörda och ignorerade, säger Renée S Videkull.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om