Föräldrarna kan stoppa skolnedläggning

Bråket om skolnedläggningarna i Pajalas byar har tagit en ny vändning. Nu har föräldrarna gått samman och röstat in en ny (S)-styrelse.

Foto: Monica Olofsson

Pajala2016-04-01 11:39

politik

Som Haparandabladet har skrivit har föräldragrupperna i Tärendö, Junosuando och Korpilombolo gått in och nyttjat de demokratiska metoder man kan använda. Innan arbetarkommunens årsmöte har många blivit medlemmar i Socialdemokraterna och de som redan var medlemmar har blivit mer aktiva igen.

På måndagens årsmöte var 83 medlemmar på plats. Uppskattningsvis 30-40 av dem kom från föräldragrupper i byarna. När sju nya styrelsemedlemmar röstades in fick föräldrarna sin vilja igenom på alla platser. Allt tack vare demokrati.

Nu är åtta av elva styrelsemedlemmar i arbetarkommunen från byarna och dessa är emot förändringar i skolorna.

– De har sagt åt oss att vi ska engagera oss i politiken om vi vill få till förändringar. Nu har vi gjort det vi har uppmanats till och engagerat oss, säger Robert Hammarström som är en av de som var med på årsmötet.

Det här betyder att man får en stor makt.

– Inom socialdemokratin är fullmäktigegruppen underställd arbetarkommunen. Vill den nya styrelsen riva upp skolbeslutet så har de makten att göra det, säger Sixten Eriksson (S) till Haparandabladet.

Den här rörelsen grundar sig i beslutet att flytta årskurs 6-9 från byarna till centralorten. Föräldrarna menar att det är beslutat utan fullständiga uppgifter om hur mycket pengar som egentligen sparas – och hur det drabbar barnen.

Valberedelsen hade till exempel Evgeny Krakov som förslag till styrelsen. Krakov, ordförande i kultur- och utbildningsnämnden, är förespråkare för att årskurs 6-9 ska flytta till centralorten och har inte varit öppen för att beslutet ska omprövas. Han röstades därmed inte in i styrelsen.

Föräldrarna drog nytta av demokratin. Nu hoppas de få bättre insikt i de politiska besluten.

– Vi har tyckt att det har blivit galet och att det är mycket som inte stämmer, säger Robert Hammarström till Kuriren och fortsätter:

– När vi har frågat vad skolskjutsar kommer att kosta har vi fått svar att det ännu inte är upphandlat. Hur kan man då veta hur mycket pengar som sparas av att flytta till Pajala? Det är väldigt lösa boliner och det berör människor.

Hammarström upplever att det inte har varit tillräcklig transparens från makthavare.

– Vi har haft väldiga problem att få kontakt med politiker. Alternativet är att engagera sig själv och förhoppningsvis får vi bättre insikt och dialog med kommunen nu.

Läs mer: Ilska och missnöje i Junosuando

Läs mer: Beslut kvarstår trots fler elever

Läs mer: Ska barnen börja skolan halv åtta?

Läs mer: (L) vill se omprövning i skolbeslut

Läs mer: Omprövning av skolnedläggning inte aktuell

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om