De flesta vattenskador i fritidshus upptäcks och anmäls, enligt Folksam, i mars-april, men på grund av köldknäppen i januari förra året fick försäkringsbolaget in betydligt fler skadeanmälningar än vanligt redan under början av året.

Anmälningarna fortsatte under våren, vilket till slut ledde till att försäkringsbolaget totalt tog emot fler anmälningar om vattenskador på fritidshus under 2016 än de tio senaste åren.

Det finns en enkel anledning till att skadorna uppstår.

– Alltför många husägare slår på vattnet utan att kolla om de kallaste vinterdagarna har gett skador på rören. Men det finns möjlighet att begränsa följderna av frysskador när man öppnar fritidshuset, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam i ett pressmeddelande.

Även om värmen stått på i fritidshuset kan strömavbrott orsaka isproppar i rören under vintern. När huset sedan värms upp och har sönderfrusna vattenledningar kan det ge besvärliga skador, men det finns några enkla tips för att undvika vattenskadorna.

– Kontrollera noggrant att det inte läcker vatten någonstans, till exempel i rörskarvar eller kranar, när du slår på vattnet. Kontrollera också vattenmätaren flera gånger för att säkerställa att den inte ger utslag när alla kranar är avstängda. Ger den utslag är det en klar indikation på att det läcker någonstans, säger Erik Arvidsson i pressmeddelandet.