Så drabbar köttet miljön

Köttproduktionen står för 15 procent av världens miljöpåverkan. Att minska ätandet av kött är livsmedelsverkets hållning.

norrbotten2016-02-08 13:57

Det går alltså emot det Sven-Erik Bucht säger.

– Kött är det livsmedel som har mest omfattande påverkan. Att minska köttkonsumtionen är det bästa sättet att minska klimatpåverkan genom det man äter.

Det säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg på livsmedelsverket. Hon förklarar kortfattat vad det är med köttproduktionen som är miljöfarlig:

– Idisslande djur som nöt och lamm släpper ut metangas genom fodersmältning. Det blir en klimatpåverkan även genom foderproduktionen när man odlar upp väldigt mycket mark för att föda djuren och det gäller även bete.

Sen kan man göra skillnad på kött och kött. Men oavsett hur bra köttet som du väljer är påverkas miljön.

– Det har en negativ miljöpåverkan oavsett. Vår generella hållning, både ur miljö- och hälsosynpunkt, är att dra ned på konsumtionen, säger Anna-Karin Johansson.

Och konsumtionen hos oss svenskar har ökat kraftigt. Sedan 1990-talet har konsumtionen ökat med 40 procent, mycket tack vare ökad import, enligt Johansson.

Livsmedelsverkets rekommendation är att inte äta mer än 500 gram kött och chark per vecka per person. 72 procent av männen och 42 procent av kvinnorna i Sverige äter mer än så, enligt livsmedelsverkets siffror.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om