Han talar om en förestående gruvbrytning.
– Det kan bli gruvproduktion inom fyra-fem år, om allt går vägen, säger Kurt Budge.
Timmarna innan har Jan-Erik Länta, Jåhkågasska sameby, gjort klart att rennäring och gruva inte är förenligt, och staten borde säga att rennäringen, som är mer långsiktig, är viktigare, menar Länta.
– Jag har stor respekt för andra åsikter och många gånger har jag mött människor i jobbet som inte helt tycker som jag. Det vi vill säga är; ge oss en ärlig chans. En del säger, gruvdriften räcker bara femton år. Som vi jobbar så är det långsiktigt. Får vi ja från regeringen så har Jokkmokk chansen kvar, vi kan visa att vi kan jobba tillsammans, säger Kurt Budge.
Northland kom igång med gruvdrift i ett läge av höga järnmalmspriser. Nu är priserna extremt låga, sett mot utvecklingen över ett antal år.
– Marknaden för järnmalmsprodukter går i cykler, det är heller inte priserna i Kina du ska titta på utan vad priserna kan bli för den magnetitmalm för järnmalmskoncentrat som vi har i Kallak. Och när vi är igång har priserna ett annat läge, säger Kurt Budge.
Järninnehållet i Kallakmalmen beskrivs som väldigt högt.
Intresset från investerare är just nu högre för projekt av det här slaget än för befintliga gruvbolag, för de ligger lågt nu, beskriver Budge.
Platsen är Stadshotellet i Luleå. Kurt Budge har checkat in, på tisdag ska han vara i Jokkmokk och dagen efter åter i Luleå. Han har vistats en hel del här uppe sedan han kom in i bilden 2014.
Han berättar om allt arbete som lagts ner sedan dess. Hela gamla ledarskapet är utbytt, en del av egen vilja, och i själva fortarbetet är det personer från Sverige som jobbar för Beowulf.
Inom en tid ska regeringen säga ja eller nej till bearbetningstillstånd för gruvbrytning i Kallak.
– Nej, finns inte i mina tankar. Jag säger att ett glas är halvfullt, inte till hälften tomt. Får vi tillstånd kan vi gå vidare och begära mer pengar av investerare, det går inte utan tillståndet, säger han.
Pengarna ska gå till att ytterligare ta reda på hur stora järnmalmstillgångar, och förutsättningarna för att hämta upp den, som finns i Kallak.
Kurt Budge ritar på ett papper hur bolaget undersökt Kallak Nord och två områden i Syd. Det finns ett ytterligare område att titta noggrant på.
Förstudiearbeten och lönsamhetsstudie återstår.
För transporterna tittar Beowulf på alternativen järnväg, lastbil och pipeline, säger Kurt Budge. Inget är låst, det kan bli lastbilstransporter till Inlandsbanan för att senare, via Malmbanan, nå Narvik.
Det kan också handla om transporter till Luleå hamn. Det kan bli bådadera.
– Vi siktar inte på Kina utan på kunder i Sverige, Europa och Mellanöstern, säger han.
Ansökan om miljötillstånd från Mark- och miljödomstolen ska också hanteras, en långdagen process.
– Det är inte så att vi börjar med en ny sak först när en annan är klar. Vi kommer inte helt plötsligt med en ansökan och säger att nu vill vi ha tillstånd utan vi förser domstolen med underlag så att den får kunskap på förhand, säger Kurt Budge.
Hur stor produktionen för Kallak kan komma att bli, och hur många som kan komma att få jobb, uttalar han inte.
Jokkmokks kommun har gjorts en analys som visar att gruvdrift visserligen bidrar med jobb men den är inte räddningen för Jokkmokk.
– Vi har gjort egna analyser. Det är en sak vi gärna vill att människor ska veta, vi är inte den enda lösningen utan en av de som kommer att ha betydelse för Jokkmokk, säger Kurt Budge.