Videon är inte längre tillgänglig
"Hur gick det här till?" Och hur blev vi ens nominerade från början?"
De talar inte i mun på varandra, bröderna Gunnarstedt. Men de verkar uppriktigt förvånade över att majoriteten av rösterna på Årets norrbottning föll på dem båda.
De är inte speciellt lika. Olov, den äldre, är 64, och Johan, den yngre, är 55 år. Olov kallar dem, trots olikheten. för The Glimmer Twins.
– Jag gillar Rolling Stones och Keith Richards kallar sig och Mick Jagger för The Glimmer Twins, säger Olof och berättar om när de båda bröderna i höstas fattade beslutet att köpa resten av det stora berget där skidanläggningen ligger.
– Johan ringde mig och jag satt i pistmaskinen. Han föreslog att vi skulle köpa.
– Det var som om bitarna föll på plats. Som när Keith Richards spelar en melodislinga och Mick Jagger säger "vänta, vad var det där?".
Skidanläggning och skogen är två "ben" i verksamheten. Skogsskiftet på baksidan av berget kommer till användning för nya planer för anläggningen, men innan dess är det vanligt skogsbruk som gäller. Olov Gunnarstedt erkänner att han trivs bra med röjsågen i skogen.
Bröderna är eniga om att Jokkmokks kommun behandlar dem juste och bra när de kommer med sina stora planer.
– Ingen byråkrati att tala om alls.
De och deras medarbetare har satt Kåbdalis på kartan. Snön, som fick deras farfarsfar som kom till orten 1876 att klaga i sin nöd, har blivit en tillgång och deras levebröd. Utan tidig snö och mycket snö skulle inte affären eller bryggeriet finnas och inte heller macken. Det skulle knappast finnas 90 boende i byn, som enligt Trafikverkets mätning.
– Farfarsfar roterar väl i sin grav, förmodar Olov Gunnarstedt.
Den riktiga boomen för Kåbdalis skidanläggning har kommit under de senaste tio åren. 2005, det var då som Anja Pärson lämnade backarna i Tärnaby för att de var för söndersaltade och åkte till Kåbdalis för försäsongsträning. Ryktet spred sig snabbt bland proffsåkarna.
– Skidåkarna kan göra flera träningsåk här än de kan i Alperna, förklarar Johan Gunnarstedt.
– Dels orkar de mer så här på lågland och dels kan de komma upp till startplatsen på några minuter, mot att det tar en halvtimme när de ska använda liftarna på skidorterna. Och dels har vi snö tidigt, tidigast av alla i Europa på lågland i år.
Även om proffsskidåkarna kommer till byn för att försäsongsträna, så är det ändå husvagnsgästerna, de stugboende och pendlarna som är den stora gruppen gäster i backarna. Nu kommer också skoteråkarna och de som vill åka på turen i naturen på brev front.
Pendlingsavstånd till Luleå, Piteå, Älvsbyn och Boden är ett gott argument för att skidåkarna söker sig till byn. En vanlig marshelg är majoriteten av åkarna dagpendlare som åker hem på kvällen.
Anja Pärson är inte den enda Tärnabybon som bröderna och Kåbdalisbygden har mycket att tacka för.
– Ingemar Stenmark gjorde utförsåkning till en folksport. Innan dess kunde utförsåkarna i Norrbottens län räknas på ena handens fingrar, konstaterar Olof Gunnarstedt.
Under de senaste tio åren har skidanläggningen blivit en turist-anläggning. De som kommer vill ha mer än skidåkning. Restauranger, backar, solverandor och afterski ger ett 40-tal personer sin bärgning under säsongen. I en ort som skulle kunna vara saligen insomnad utan Årets norrbottningar.