Efter drygt en timmes talande inför EU-parlamentets ledamöter i Strasbourg på onsdagsmorgonen avslutade den 62-åriga luxemburgaren med en metaforflödande vision inför framtiden.

Vad vi borde göra i dag och i morgon är att tålmodigt, steg för steg, vandra vidare och inte bara skaffa oss ett gemensamt tak utan också ett golv, sade Juncker.
Nu skiner solen. Nu är det dags. När nästa storm bryter ut kommer det att vara för sent. Låt oss lätta ankar, sätta segel och utnyttja den vind vi har i seglen, avslutade Juncker sitt tal.

Handel och finans

Som väntat föreslog Juncker bland annat frihandelsförhandlingar med Australien och Nya Zeeland, skapandet av en eurofinansminister och en myndighet som ser till att alla följer reglerna på arbetsmarknaden.

Han vill ha in fler i Schengen-samarbetet, ha en enda ordförande som leder såväl EU-kommissionen som stats- och regeringschefernas toppmöten och manar alla att följa utslagen från EU:s domstol.

Bland det väntade fanns även en öppning för att förhandsgranska känsliga investeringar som icke-europeiska länder gör i Europa.

Oro för Kina

Granskningen är framför allt frammanad av mångas oro över kinesiska investeringar i känsliga områden i EU.

Junckers handelskommissionär Cecilia Malmström betonar dock att granskningen inte kommer att hindra någon som inte vill bli hindrad.

Det här är inget som tvingar Sverige att göra någonting. Det handlar om att för de medlemsländer som vill så kan kommissionen gå in och ge råd, sade Malmström utanför EU-parlamentets plenisal i Strasbourg.

Svensk euro?

Mer känsligt för svensk del är Junckers ord om att fler länder bör vara med i både bankunionen och euron. Det gillas definitivt inte av alla.

Junckers röst väger inte tyngre än ett folkomröstningsresultat i Sverige. Formuleringarna i dag var ju att alla ska med, alla ska in. Men det bestämmer inte han, sade Marita Ulvskog (S).
Jag anser ju att det redan i dag finns fördelar för Sverige med att vara med i euron. Men det är ju ingen som ifrågasätter att Sverige går med i den takt vi vill och det är ingen som kommer att tvinga in oss heller, sade i sin tur Gunnar Hökmark (M).
Från Sveriges del behöver vi nu trycka på för att vi ska få ett permanent undantag från valutaunionen, precis som Danmark redan har, tyckte Max Andersson (MP).

"Irrar på öppet hav"

Bland de svenska EU-parlamentsledamöterna var det tydligt att betyget på Junckers tal varierade med deras egen syn på EU.

Ett lysande tal. Vad han säger i sak är att vinden har vänt och att vi seglar med full fart framåt. Nu gäller det att fördjupa samarbetet, konstaterade Cecilia Wikström (L).
EU misslyckas på område efter område och Juncker fortsätter att bygga sina visioner. Det blev ett svävande tal, tyvärr utan en utlagd kurs där vi irrar fram och tillbaka över öppet hav utan att veta vart vi ska ta vägen, tyckte Peter Lundgren (SD).