Obol: Tvisterna och processerna

Luleå2009-02-04 00:16

Konkurs/grupptalan
■ ■ ■ Konkursförvaltare William Tacon är stationerad på Brittiska jungfruöarna:
– Jag har genom åren sett en hel del bedrägerier och det här har flera likheter med hur det kan se ut, utan att säga att det är ett bedrägeri. Det är mycket komplext och det är många bolag involverade, ofta med liknande namn. Pengar har gått mellan många olika bolag, banker och andra finansiella institut i flera olika länder med olika juridiska lagar och regler, säger William Tacon.
Liknande upplägg förekommer i bedrägerier i syfte att göra det så svårt som möjligt att hitta och följa transaktioner av pengar.
Det tidsödande arbetet kommer troligen innebära att fler bolag, där huvudmännen/Obol är djupt involverade i, kommer att försättas
i konkurs. Man kommer så småningom att få information om transaktioner, pengabelopp med mera från banker och andra finansiella institut som Obol eller Obol-bolag nyttjat. Konkursprocessen startade i Sverige genom Längmanska företagarfonden, som en av ett drygt 40-tal klienter som drabbats och som ingår i en grupptalan mot Obol. Det är de drabbade klienterna som betalar processen. Längre fram, beroende på vilken information man får fram, kan det blir aktuellt att anlita bolag som jagar rätt på pengar/tillgångar i olika länder för att eventuellt genom ett domstolsbeslut kunna driva in dessa tillgångar.

Skatteverket-privatpersoner/företag
 ■ ■ ■ Skatteverket har och har haft ett digert jobb med att gå igenom alla utbetalningar från Obol och Bo Johansson som man hittat. Hockeyagenten Dan Lundström har drabbats hårt och har upptaxerats med drygt en miljon kronor. Flera personer, inklusive Jan Saradlic, har eftertaxerats med stora belopp för intäkter man inte deklarerat för inkomståret 2006 och skulle ha betalat 745.678 kronor senast den 26 januari men några pengar har ännu inte betalats. Flera drabbade investerare är dock upprörda. Det är avkastningen på investeringen man ska skatta för och inte hela investeringen eller delar av investeringen. När det i nästan samtliga fall saknas dokumentation helt eller delvis och ingen kan säga hur stor avkastningen är, har skatteverket valt att se alla belopp man tagit ut från Obol som inkomst av kapital och därför påfört skatt för hela det beloppet. Några kommer kanske i framtiden, när det står klart att en stor del av pengarna är borta, kunna redovisa en kapitalförlust och därmed få göra avdrag för detta.

Skatteverket-hockeyspelare/idrottsklubbar
■ ■ ■ Det är troligt att skatteverket, av olika anledningar inte anser Obol uppfylla kraven för en pensionsförsäkring. Då kommer all pensionsavsättning från spelarnas löner att anses som lön, vilket innebär att spelaren kommer att bli skyldig att betala inkomstskatt på pensionspengarna som avsatts i Obol och klubben blir skyldig att betala arbetsgivaravgifter. En rejäl smäll för spelarna som i efterhand får betala inkomstskatt för pengar som sannolikt är förlorade. Sedan två år tillbaka har Skatteverket sjösatt ett projekt där man tittar på enskilda elitidrottsklubbar för att se hur de sköter sig och för att ge dem råd. Mycket talar för att skatteverket kommer att inleda granskningar av klubbar som haft att göra med Obol, däribland Luleå Hockey.

Ekobrottsmyndigheten

■ ■ ■ Tar sannolikt ett beslut om att väcka åtal eller ej någon gång i mars/april. Båda huvudmännen (Johansson/Saradlic) har hörts ett par gånger var. Bo Johansson förhördes en andra gång så sent som 27 januari. Det var liksom förra gången i Bryssel på den svenska ambassaden där han också delgavs förundersökningen. Inga nya viktiga uppgifter kom fram. Väcks åtal kommer misstanken sannolikt att vara grovt bokföringsbrott då man sedan 2006 hittills inte redovisat hur pengarna investerats. De två huvudmännen har redovisningsskyldighet och den kommer man aldrig undan.
Väcks åtal riskerar de två, på grund av de stora belopp det gäller, upp till fyra års fängelse.

Mikael Renberg/Luleå Hockey
■ ■ ■ Kan likväl bli Mikael Renberg-Dan Lundström (se artikel intill). Ännu har inget hänt i tvisten Mikael Renberg-Luleå Hockey angående ansvarsfrågan i avsättningen av pensionspengar i Obol. För Renberg handlar det, enligt uppgift, om cirka, tre miljoner kronor.
 
Allmänna reklamationsnämnden
■ ■ ■ Två ärenden finns för närvarande, ett mot Assuransforum (Jan Saradlic) och ett annat mot en före detta mäklare från Sollefteå.  Nämnden kommer troligen att ta ett beslut i mars. De klagande kräver 450.000 och 250.000 kronor. Två ärenden har dragits tillbaka och parterna har förlikats. (se artikel intill). Fler klaganden är att vänta, enligt vad Norrbottens-Kuriren erfar. Följsamheten på Allmänna reklamationsnämndens bankavdelningen beslut var 100% år 2007, 71% år 2006 och 82 % 2005.
 

Deponerade medel  (länsstyrelsen i Stockholms län)
■ ■ ■ För att man ska få ta del av pengarna, 11,5 miljoner kronor, krävs det att samtliga fordringsägare kommer överens om hur det ska betalas ut eller att man genom ett domstolsbeslut äger rätt till hela summan eller en del av summan. En liten intressant detalj här är att både Bo Johansson och Jan Saradlic är angivna som fordringsägare av Dundee Securities som deponerat pengarna. Kronofogden kan också göra anspråk på pengarna. Man har tio år på sig, från att pengarna deponerats, att göra anspråk. Efter det och ett år framåt övergår den rätten till den som deponerat medlen (Dundee Securities). Efter
elva år tillfaller pengarna staten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om