När storsjukhusen varslar, vädras storvilt

Storsjukhusen i Stockholm varslar hundratals läkare och andra vårdanställda om uppsägning. Då agerar Region Norrbotten.

Stora sjukhus i Stockholm  som Karolinska universitetssjukhuset och Södersjukhuset varslar både läkare och sköterskor om uppsägning.

Stora sjukhus i Stockholm som Karolinska universitetssjukhuset och Södersjukhuset varslar både läkare och sköterskor om uppsägning.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Norrbotten2019-11-28 05:00

– Vi är mycket restriktiva med nyanställningar och genomför endast rekryteringsinsatser där verksamheterna har stort behov. Inom de yrkeskategorier där regionen har aktuella behov kommer vi att kunna rikta våra annonser mot Stockholmsområdet, säger Alia Lundberg, HR-strateg på Region Norrbotten.

Ännu är det inte känt inom vilka medicinska specialiteter som varslen ligger. Enligt uppgift talas det bland annat om anställda inom akutvården. 

I Norrbotten finns ett stort behov av allmänläkare och psykiatriker. Skulle någon eller några sådana förlora jobbet i Stockholm, skulle det naturligtvis vara extra intressant för Region Norrbotten att agera. Andra grupper inom vården kan också bli aktuella.

–  Sedan ska man ha klart för sig att varsel är inte detsamma som uppsägning. I Stockholm kommer man säkert att göra allt för att behålla de varslade, säger Alia Lundberg.

Karolinska universitetssjukhuset och Södersjukhuset i Stockholm varslar 275 läkare och 400 undersköterskor. Danderyds sjukhus varslar också, både vårdpersonal och administrativ personal.

På sina hemsidor söker region Norrbotten idag personer med yrkestitlar som undersköterska, barnmorska, sjuksköterska, specialistläkare/överläkare, distriktsläkare, röntgensjuksköterskor med flera. 

Regionen verkar också på andra sätt för att få folk att flytta hem. Senast deltog regionen i projekt Hemlängtan i Stockholm och mötte en barnmorska som vill flytta upp med sin familj.

Sjukhusen i Stockholm måste dra ner på personal, något som kan hjälpa mot läkarbrist på andra håll.
Sjukhusen i Stockholm måste dra ner på personal, något som kan hjälpa mot läkarbrist på andra håll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!