Gwenaelle vill få fler i Norrbotten att odla

Hon är född i Frankrike men har bott en stor del av sitt liv i Italien. Nu har Gwenaelle Tertre landat på Vittjärvsgården utanför Boden där hon driver en grönsaksodling.
– Jag älskar pumpor, säger hon.

Gwenaelle de Tertre med årets pumpaskörd.

Gwenaelle de Tertre med årets pumpaskörd.

Foto: Alice Josephson

Norrbotten2024-10-19 06:00

Det är mitt i pumpasäsongen på Vittjärvsgården utanför Boden. Gwenaelle Tertre öppnar upp dörrarna till det som på sommaren är en gårdsbutik men som nu är en lokal fylld av pumpor.

– Pumpor ger mycket mat, behöver inte förvaras i kylen och är snygga! Det går att variera på så många sätt, säger hon och visar runt.

Gwenaelle flyttade till Boden från Italien 2012. Hon är utbildad kock och var rädd att bli av med jobbet i Italien under lågkonjunkturen. Hon blev tipsad om att söka jobb hos travtränaren Hanna Olofsson i Boden, som hennes kompis precis sålt två hästar till. Gwenaelles ursprungliga plan var att stanna i Sverige i ett par år. 

– Jag tackade ja utan att veta var Boden låg. Det var en chock när jag såg hur högt norrut jag skulle flytta, säger Gwenaelle och skrattar.

Genom jobbet träffade hon sin sambo och bestämde sig för att stanna i Sverige. I dag har de två barn tillsammans. 

undefined
Gwenaelle de Tertre med årets pumpaskörd.

Sedan några decennier tillbaka äger Gwenaelles sambos familj Vittjärvsgården där det funnits odlingar sedan 1930-talet. Som uppvuxen i Frankrike med fruktträd i trädgården och ett intresse för egenodlad mat var det ett enkelt beslut för Gwenaelle att själv börja odla på platsen.

– Jag vill inte låta mina barn tro att grönsaker smakar som i butikerna här. Om du är van att handla i butik så tror du att en squash ska smaka som den du handlar i affären. Det är stor skillnad på mat du odlat själv och sådant som du äter flera veckor efter att det skördats i ett land långt bort, säger hon.

undefined
Gwenaelle de Tertre på Vittjärvsgården utanför Boden.

Enligt Gwenaelle har många för lite kunskap om odling där de bor. Hon brinner för att fler ska våga odla och inte bli avskräckta av det svala klimatet. Trots begränsningarna med att odla i Vittjärv jämfört med hennes Frankrike och Italien, är inte utsikterna så dåliga som många tror.

– Folk tänker att det tar för lång tid för saker att växa. Det går ofta snabbare än vad många tror eftersom nätterna är så ljusa och långa på somrarna. Pumpor är lätta att odla här. Du måste våga testa sig fram, säger hon och fortsätter:

– Kulturen kring odling är så annorlunda i Italien. Nästan alla odlar någonting. Jag saknade smaken av riktiga grönsaker här uppe och det var därför jag tog tag i det själv.

Trots att hon tagit sig an utmaningen saknar hon ibland att odla i Italien.

– Jag saknar äpplen. Det kan man odla här uppe också men det är inte alla sorter som överlever vintern. Jag saknar alla typer av fruktträd egentligen. Det är väldigt härligt att ta med barnen till södra Europa på sommaren där de kan plocka direkt från träden, säger hon.

undefined
Pumpor i hyllan

Grönsakerna från Vittjärvsgården säljs vidare på marknader, i gårdsbutiken och till restauranger i Norrbotten. Företag och restauranger börjar i allt större utsträckning hitta till Gwenaelles grönsaker i Vittjärv.

– I år har det börjat ta sig med restaurangerna, fler har hittat hit. Jag säljer dock mest på marknader vilket också är roligast för då får man träffa människor, säger Gwenaelle.

Till vardags jobbar hon som kock på en förskola. Det är svårt att försörja sig året runt som grönsaksodlare i Norrbotten men under sommarhalvåret blir det ofta mycket att stå i.

– Det är svårt att göra något annat än att odla på sommaren, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!