Polisen: ”Det allvarligaste vi har sett hittills”

Bränder, våldsbrott och skadegörelse av en omfattning som Luleåpolisen inte har sett förut har det senaste året skapat otrygghet i området Porsön-Björkskatan.
– Det finns gängkonstellationer som liknar de som finns i förorter till Stockholm och Malmö, säger kommunpolisen Stefan Ström.

Oroligt. Porsön och Björkskatan har det senaste året varit hårt drabbat av brottslighet. På bilden syns gångbron över till universitetsområdet.

Oroligt. Porsön och Björkskatan har det senaste året varit hårt drabbat av brottslighet. På bilden syns gångbron över till universitetsområdet.

Foto:

Luleå2017-05-29 08:30

Stefan Ström har ansvaret för polisens samverkan med Luleå och Bodens kommuner. Han har följt utvecklingen på Porsön och Björkskatan, som polisen hanterar som ett och samma område. Det kan tilläggas i sammanhanget att ett flertal av de elever som går ut mellanstadiet på Porsön börjar i högstadiet på Björkskatan. Sedan i oktober förra året pågår det som polisen kallar för ”fokus Porsön”.

– Det handlar om tre saker för vår del, kontaktskapande, trygghetsskapande och nolltolerans mot brott och ordningsstörningar.

Stefan Ström är själv uppväxt i Luleå och konstaterar att oroligheterna förflyttar sig mellan olika områden. I början av hans poliskarriär var det stökigt på Tuna och Hertsön.

– Men det vi ser i dag på Porsön och Björkskatan är det allvarligaste vi har sett över tid. Så här många bränder, så många fall av misshandel och så mycket skadegörelse har vi inte sett i den här utsträckningen förut.

Oroligheterna tog fart på allvar i april förra året. Det hade enligt polisen varit oroligt på fritidsgården på Björkskatan en tid och en lördag fick personalen kalla på polis efter ett bråk. Två ungdomar blev avstängda. Lördagen efter återvände de avstängda till ungdomsgården. Ett 20-tal upprörda ungdomar deltog i det som vittnen beskrev för Norrbottens-Kuriren som ”ett upplopp” . I oktober förra året sattes en bagarstuga i brand på Porsön och under hösten härjades området av skadegörelse, inbrott och misshandel. Polisen uppgav redan då att det fanns en ganska tydlig bild av vilka som stod bakom en stor del av brotten och det talades om ett löst sammansatt gäng. Efter några lugna vintermånader eldhärjades Norrskenets friskola på Björkskatan och någon eller några personer satte även eld på fyra av kommunens bilar vid samma tillfälle. Polisen rubricerar skolbranden som mordbrand.

Polisen har fortfarande inte gripit någon misstänkt för bränderna på Björkskatan och Stefan Ström påpekar att de ungdomar som polisen har under uppsikt sedan tidigare inte får beskyllas för all brottslighet som sker i området. Men han ser ändå ett troligt samband mellan bränderna i april och polisens arbete.

– Vi inom polisen är inne och rotar runt, vi påverkar den här gruppen av kriminella som rör sig i det här området. Vi ser de här tendenserna i Stockholm, Göteborg och Malmö i dag. De senaste bränderna nu vid påsk ser jag som tydliga tecken på att man slår tillbaka mot samhället. Det är kommunens bilar som brinner och det är en skola.

Nu har oroligheterna på Porsön och Björkskatan pågått och även trappats upp i ett års tid. Varför går det inte att ställa några gärningspersoner till svars för dem?

– I den kärna som vi känner till, där är personerna under 15 år. Då kan de inte lagföras. Vi behöver också bindnande bevis, ögonvittnen eller annan besvisning som binder gärningspersonerna vid brotten.

Det har varit svårt för polisen att hitta vittnen som kan peka ut misstänkta för bränderna. Det är också en tendens som påminner om hur brottsligheten kopplat till kriminella gäng ser ut i storstäderna, enligt Stefan Ström. Norrbottens media har fått uppgifter om att människor inte vågar träda fram och berätta om att de har blivit utsatta av personer inom den grupp ungdomar som misstänks för att ligga bakom en del av händelserna på Porsön och Björkskatan.

– Vi har flera fall av övergrepp i rättssak, kopplat till de här personerna.

Eftersom barn under 15 år inte är straffmyndiga lämnas ärendena över från polisen till kommunens socialtjänst.

– Det är ju fina ungdomar i grund och botten, men sedan går någonting fel. Vi måste få dem att förstå att om något år är de straffmyndiga och då får deras handlingar helt andra konsekvenser.

Tidigare i våras höll representanter från polisen och kommunen ett möte med föräldrar till några av de ungdomar som har koppling till en del av oroligheterna det senaste året. Målet var då att även föräldrarna skulle få möjlighet att skapa nätverk och stötta varandra. Stefan Ström menar att förtroendet för polisen och andra myndigheter är lågt hos dessa unga och ibland även hos deras föräldrar. På frågan om vilka orsaker som bidrar till att vissa bostadsområden blir särskilt drabbade av brott svarar han:

– Jag vill helst inte spekulera, men när samhället alltmer flyttar ut från ett område, kliver ofta andra in på arenan och tar över. Här har en del av servicen tagits bort, vi hade en gång i tiden en polisstation här. Ungdomsgården på Porsön är borta. Nu kanske hälsocentralen också försvinner. Erfarenheter söderut visar att en åtgärd för att förebygga brott är att bibehålla servicen i ett område.

Efter bränderna på Björkskatan har det varit något lugnare i området, enligt Stefan Ström.

– Men det betyder inte att ingenting händer. Det förekommer fortfarande ofredanden och ordningsstörningar i centrum. Vi har också fått in en del brottsanmälningar.

I morgon: "Vi kommer att använda våld om det behövs"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!