Videon är inte längre tillgänglig
Läs mer: Löfven vill flytta myndigheter
Se mer: Arvidsjaur om en myndighetsflykt
Den bedömningen gör landshövding Sven-Erik Österberg efter regeringens senaste utspel, som publicerats på DN Debatt. I debattartikeln skriver statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi att regeringen noga kommer att analysera om det finns statliga myndigheter som har förutsättningar för att bedriva sin verksamhet på andra håll i landet än i Stockholms län.
– Det är väl okej, det har man hållit på med. Det finns utflyttningar som varit ganska lyckade, jag var med i processen när Konsumentverket flyttades till Karlstad. Myndigheter som kommer till större städer på rimligt avstånd från Stockholm har fungerat ganska bra, säger Sven-Erik Österberg.
Men det finns också exempel där utlokaliseringen av statliga myndigheter inte har fungerat bra menar han och nämner myndigheter som flyttats till Karlskrona eller flytten av Svenska spel till Gotland.
– Det allra mesta ligger ju i Solna fortfarande.
Sven-Erik Österberg anser att man noga måste titta på kriterierna så att myndighetens verksamhet fortsätter att fungera även efter en flytt.
– Jag har inget emot principen, det är väl bra om man sprider det. Det finns en övertro att små kommuner i inlandet ska få del av statliga tjänster. Jag är mera tveksam till att det kommer att fungera, eller att det ens blir av. Ofta hamnar det i residensstäder eller större städer, säger Sven-Erik Österberg.
Finns det någon kommun i Norrbotten som skulle vara aktuell?
– Det är väl kuststäderna, Luleå, Tulldata ligger här sen tidigare och har fungerat väl. Umeå har haft SLU som flyttades ut. Att Lycksele eller någon av städerna med dåliga kommunikationer skulle få det är mera tveksamt, eller att det skulle fungera, säger Sven-Erik Österberg.
Kommunpolitiker ute i landet har ställt krav på regeringen att leva upp till sina utfästelser om utlokalisering av statliga jobb.
– Nu vill man ge någon form av leverans. Nu har man gjort det i text, så får vi se om det blir i praktiken också, säger Sven-Erik Österberg.