De amerikansktillverkade stridsplanen F-18 Hornet har samma motor som Jas Gripen. Men på F-18 är det med motorerna som det är med bakvingarna – de är två.
Därför är det inte konstigt att ett enormt oljud breder ut sig över Kallaxheden när planen lyfter från F21.
Just de här F-18-planen tillhör Schweiz som är en av de elva nationerna som deltar i ACE 17. Det alliansfria alplandet har varit med i övningen sedan i början av 2000-talet, när den hette Nordic air meet och var betydligt mindre än dagens ACE.
– Att komma till Luleå är lite som att komma hem, säger den schweiziske överstelöjtnanten Aldo Wicki.
Schweiz värnar sin neutralitet och deltar inte i övningar som leds av Nato. Det är en av de främsta anledningarna till att landet har blivit en återkommande deltagare i just ACE.
– Och så är det som med fotboll: Spelar du mot de bästa kan du växa och förbättra dina styrkor. Och under ACE samlas några av de bästa, så det är ett privilegium att vara här.
Den enda kopplingen mellan Nato och Schweiz är landets medlemskap i Partnerskap för fred. Till skillnad från i Sverige finns det heller ingen debatt om ett schweiziskt medlemskap i Nato.
– Det är ingen fråga alls, säger Aldo Wicki.
Amerikanska styrkor har också funnits på plats även vid tidigare ACE-upplagor, men i år är det första gången som USA:s marinkår deltar.
– Men vi hoppas redan att vi ska komma tillbaka 2019, säger överstelöjtnant Riley Smith.
Då ska marinkåren även ha med sig flygplan, något som inte gick att lösa i år.
Riley Smith ser ACE som en möjlighet att fördjupa samarbetet med de andra deltagande nationerna. Han tycker också att förutsättningarna i området är för bra för att inte utnyttja.
– Övningsområdet och möjligheterna det erbjuder är enastående.
Det amerikanska flygvapnet har både stridsplan och två tankplan på plats under ACE. Ett av tankplanen som just nu finns i Luleå byggdes redan 1957 och är fortfarande i bruk.
– Vi har många gamla plan, berättar kapten Thomas Duffy.
Planet är normalt sett baserat på det brittiska flygvapnets bas i Mildenhall i östra England. Besättningen bär därför märken från både US air force och Royal air force.
I planet ryms mer än 90 000 liter bränsle. Det kan flyga i 18 timmar i sträck.
Besättningen består normalt sett av tre personer. Förutom kapten och en andrepilot handlar det om en person som sköter själva lufttankningen. Det är ett riskabelt moment som kräver stor noggrannhet – planet som tankas kan befinna sig mindre än tio meter från tankplanet.