I en ekäntundersöknig som Kommunalarbetaren genomfört bland barnskötare runt om i landet anser en majoritet att barn går för långa dagar på förskolan vilket leder till fler konflikter och barn som är för trötta för att delta i aktiviteter.
Anci Eriksson, förskollärare på den fristående förskolan Kideus på Porsön, menar att det inte är så lätt för alla att jobba kortare dagar och ha barnen färre timmar på förskolan.
– Är man ensamstående kan man behöva jobba heltid, det är inte säkert att man har släktingar som kan hjälpa till. Det beror även på vad man har för jobb, kanske det inte går att vara flexibel, säger hon.
– Vi har vissa barn som är lite längre tid än andra barn, precis som på alla andra förskolor, men barn har rätt till 45 timmar i veckan. Vi värderar inte tiden som barnen är här, det är inte vår uppgift, säger ägaren, Mona-Lisa Lind.
På Kideus är det inte ett måste att föräldrarna hämtar barnen direkt efter jobbet. I stället tillåter förskolan att föräldrar, exempelvis, åker och handlar innan de hämtar sina barn. Allt för att undvika stressituationer.
– Jag har arbetat som rektor inom kommunala och jag vet att när det uppstår stressituationer så är det förskolan som får tillbaka det nästa dag. Det här betyder inte att vi säger åt föräldrarna att de ska åka och shoppa varje dag, det är inte det de handlar om.
Likaså har barn till skiftarbetande föräldrar rätt att vara på förskolan varje dag för att barnen ska få kontinuitet.
– Vissa av barnen får ju aldrig vara med om vissa saker i så fall. Här är det föräldrarna som bedömer, arbetar båda heltid har barnet rätt att vara här, säger Mona-Lisa Lind.
Och visst händer det att barn är trötta och inte riktigt orkar med verksamheten, men enligt Mona-Lisa Lind är det inte säkert att en justering av barnets vistelsetid är den bästa lösningen.
– Det kan hjälpa att låta barnet vara i en mindre grupp eller att det finns en vuxen som bryr sig extra om barnet på eftermiddagen.
I enkätundersökningen pekar också barnskötarna på att föräldrar lämnar barn på förskolan trots att de är sjuka, de proppar i dem Alvedon som går ur kroppen vid lunch och febern återkommer.
– Det är viktigt att barnet orkar vara i förskolan, vi kollar om de har feber och är det så får föräldrarna hämta dem. Ibland är barnet friskt på morgonen men sen blir det sjukt, det kan gå ganska fort, säger Anci Eriksson.