De vill ha en färja till Hindersön

Vi vill kunna ta båten mellan ön och fastlandet – varje dag. En daglig förbindelse året runt står högst uppe på Hindersöbornas önskelista och de vill att Trafikverket och kommunen ska ordna saken.

Inget alternativ. Kommunens turbåt är inget alternativ för den fasta befolkningen menar Bror-Einar Johansson.

Inget alternativ. Kommunens turbåt är inget alternativ för den fasta befolkningen menar Bror-Einar Johansson.

Foto: Eija Dunder

Luleå2015-11-22 12:45

Holmön i Umeå har det – daglig färjetrafik till fastlandet. Där är det dessutom gratis eftersom turen ingår i Trafikverkets vägnät.

På Hindersön finns ett 20-tal fast bosatta och de har ett bestämt önskemål – en förbindelse med fastlandet på liknande vis.

Lotta Sundling bor på ön där hon driver värdshuset Jopikgården.

– I Luleås vision för 2050 står det att Luleå ska ha en levande skärgård. Men utan en fast befolkning blir inte skärgården levande, säger hon.

De vill att Luleå kommun tar kontakt med Trafikverket och att de två tillsammans utreder en färjeförbindelse till Hindersön. Hindersöborna ville ha ett gemensamt medborgarförslag i frågan men såna kan bara lämnas in av enskilda. Därför har tre likadana förslag lämnats in – förslaget är att kommunen ska ta initiativet i frågan.

– Trafikverket gör nog inget utan ett engagemang från kommunen, säger Ann Jonsson, stugägare på ön och en av förslagsställarna.

Kjell Eriksson var fram till pensionen kanslichef på kommunen och har fritidshus på ön.

– Vi ser Trafikverket som huvudman för färjeleden men kommunen måste hjälpa till med infrastrukturen och annat, säger han.

Sommartid finns en turbåt varje dag, vintertid finns isväg och utöver det finns förfallstrafiken med svävare samt pendlartrafik med taxibåt så länge det är isfritt.

Räcker inte det?

– Nej, som den trafiken är utformad i dag är den inget alternativ för den fasta befolkningen, säger Bror-Einar Johansson, öbo.

Bröderna Johnny och Kenneth Stålarm håller med. De bor året runt på Hindersön sedan mitten av 90-talet på en gård som funnits i släkten i generationer.

– Kommunikationerna är A och O om det ska fungera att bo här ute. Vi har ju turbåten och det är ju bra. Men den är mer anpassat för turister än för oss som bor här, säger Johnny Stålarm.

Öborna vill dock inte heller försämra den övriga trafiken till ön.

– Det ena utesluter inte det andra, säger Kjell Eriksson.

De pekar också ut den bästa och kortaste farleden mellan fastlandet och ön, från Hindersöstallarna på Hertsön till Skagsudden på Hindersön.

För cirka ett år sedan åkte en delegation från Hindersön ned till Holmön för att titta på hur det fungerar där (se fakta). Med på resan var Sundling, Johansson och bröderna Stålarm. Luleå jämför sig ju gärna med Umeå påpekar öborna.

Kommunen ska nu behandla förslaget.

Fakta

Holmön trafikeras sedan i år av M/S Capella, en 33 meter lång färja som tar 160 personer och åtta bilar. Tidigare färja (sedan 1983) tog 59 personer och en bil.

Färjan gör fyra resor tur och retur varje dag, redan är kostnadsfri.

Sedan 2101 ansvarar Trafikverket även för vinter- och förfallstrafiken till Holmön. Det innebär isvägar, svävare för tolv personer på turlista samt skoterled.

På Hindersön finns endast enskilda vägar med statsbidrag. Kommunen ansvarar för isvägarna i Luleå skärgård.

Luleå skärgård har cirka 140 invånare Utöver Hindersön finns det fast bosatta på Sandön, Storbrändön, Junkön, Långön, Kallaxön, Degerön och Kunoön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om