Revisionsbyrån KPMG har på uppdrag av Luleå kommuns revisorer granskat biogasverksamheten. Här är ett axplock av brister som KPMG uppmärksammat:
Styrning av projektet: tekniska nämnden kritiseras för att det tog fyra år för nämnden att lämna förslag på driftsorganisation. Kommunstyrelsen kritiseras också för att man inte agerade. KPMG anser att kommunen underskattat behovet av personella resurser för uppstart och drift av anläggningen. Det saknas mål för biogasverksamheten i strategisk plan och budget för 2015-2017.
Upphandlingen: första upphandlingen avbröts på grund av bristande konkurrens och den andra upphandlingen överprövades. Vid den tredje upphandlingen fäste kommunen stor vikt vid lägsta pris. Kommunen ställde inte tillräckligt tydliga krav och försäkrade sig inte om att leverantören kunde leverera det som utlovats anser KPMG.
Brister i biogasanläggningen i Uddebo: i augusti 2015 skedde slutbesiktningen, men anläggningen godkändes inte. Den 30 september 2015 stängdes anläggningen på grund av allvarliga säkerhetsbrister, efter det att huvudskyddsombudet hade ställt krav på åtgärder.
I november 2015 var ledamöterna i samhällsbyggnadsnämnden fortfarande ovetande om att anläggningen var stängd på grund av allvarliga brister. 24 november gjordes en förnyad slutbesiktning av anläggningen som godkändes. Vid efterbesiktningen i januari i år fanns fortfarande en del brister kvar.
Ekonomisk skada för kommunen: Luleå kommun har tvingats köpa in gas från Boden, 55 ton. Anläggningen i Uddebo har producerat 58 ton fordonsgas under 2015. KPMG bedömer maximal årsproduktion till cirka 850 ton. LLT har inte kunnat utnyttja sina biogasbussar fullt ut och kommunen har därför ersatt LLT för merkostnaderna. Kommunen har krävt förseningsviten av leverantören.
Samordning: KPMG anser att kommunstyrelsen inte i tillräcklig omfattning har samordnat biogasprojektet med andra nämnder och förvaltningar. Stadsbyggnadsförvaltningen och LLT har varit oeniga om vilket pris som LLT ska betala för fordonsgasen. Biträdande kommundirektören fick träda in i maj och i december 2015 sägs man ha kommit överens om ett avtal men KPMG kan inte säga att så är fallet.
Lönsamheten: går inte att värdera anser KPMG, då det inte finns någon djupare finansiell analys eller uppföljningssystem. Kommunfullmäktige har satt som mål att biogasverksamheten ska finansieras med intäkter och ha en ekonomi i balans 2018.