Bostadssituationen är bättre än någonsin för Luleås studenter

En nyinflyttad student i Luleå kan räkna med ett eget boende inom en månad - en kötid som skiljer sig från de flesta studentstäder i Sverige. Enligt bostadsbolaget Lulebo finns det ett överflöd på studentlägenheter, alla ligger inte ens ute för intresseanmälan på hemsidan.

Elina Hedlund fick en etta efter en månad i Luleå.

Elina Hedlund fick en etta efter en månad i Luleå.

Foto: Alice Josephson

Luleå2024-10-13 06:00

Förra året kunde en student i Luleå räkna med eget boende inom en termin – i år är det möjligt inom en månad, enligt den senaste bostadsrapporten från Sveriges förenade studentkårer. Det finns totalt 3 188 studentbostäder varav Lulebo äger 1 100. Enligt Eva Holmberg, marknads- och kommunikationschef för Lulebo, finns det just nu ett överflöd på studentlägenheter.

– Vi har fler studentlägenheter lediga än vad som ligger ute för intresseanmälan på vår hemsida i dag. Vår bild är att Lulebo för närvarande har fler studentlägenheter än vad som behövs i Luleå och att tillgängligheten därmed är mycket god för de som studerar vid LTU, säger hon.

undefined
Eva Holmberg, Lulebo.

Elina Hedlund är nybliven student på LTU sedan september. När hon flyttade till Luleå skickade hon ett mejl till bostadsbolaget Heimstaden och frågade om det fanns några tillgängliga studentbostäder. Dagen efter fick hon svar.

– De hade en tillgänglig etta med kokvrå som jag kunde flytta in i första oktober, säger hon.

Elina trodde inte att det skulle vara så pass lätt att få tag på studentboende i Luleå. Hon förberedde sig på att hoppa runt mellan olika andrahandsboenden innan hon kunde hitta någonstans att landa.

– Jag började leta i facebookgrupper redan i våras eftersom jag tänkte att jag inte hade tillräckligt med köpoäng i bostadskön. Jag fick kontakt med en kvinna via blocket som jag var inneboende hos innan jag skickade ett mejl till bostadsbolaget, säger hon och fortsätter:

– Jag hade inga förhoppningar innan utan tänkte att man får ta det man hittar. Jag kommer från Skellefteå där det är stor bostadsbrist så jag föreställde mig att situationen skulle vara liknande här, säger hon.

Sedan månadsskiftet bor hon i en etta för 3 500 kronor i månaden. Där hon tänker stanna tills hennes särbo flyttar upp från Skellefteå.

– Det här är över förväntan. Jag trivs bra men min särbo bor fortfarande i Skellefteå och pluggar så när han blir klar ska vi söka efter något tillsammans i Luleå, säger Elina.                 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!