Klart: Här ska Luleås nya utegym placeras

Nu har boende i Råneå och Gammelstad chans att komma i ännu bättre form. För nästa år blir det utegym på båda platserna.

Alexander Morell, landskapsarkitekt, står vid den grönyta där kommunen planerar att anlägga ett utegym i Gammelstad nästa år, mellan Gäddviksvägen och älven.

Alexander Morell, landskapsarkitekt, står vid den grönyta där kommunen planerar att anlägga ett utegym i Gammelstad nästa år, mellan Gäddviksvägen och älven.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2024-10-20 10:00

Luleå kommuns arbete med utegym fortsätter. För ett par år sedan togs beslut att göra en större satsning och planen är att varje stadsdel eller by med tiden ska bli med utegym.

Under 2023 etablerades tre nya gym, ett vid Trolltjärn, ett på Porsön och testgymmet vid Hälsans hus fick en permanent plats på grönområdet bredvid fotbollsplanen. 2024 blev ett mellanår men under 2025 händer det grejer. 

För nu är det klart var de nästa gymmen ska ligga. 

Råneå och Gammelstad är de utvalda platserna och gymmen ska komma på plats under barmarkssäsongen 2025. Kommunen har via en interaktiv karta låtit medborgarna tycka till och då kom det in många önskemål rörande Gammelstad och en plats som var särskilt utpekad var Ingridsparken, ett grönområde mellan Gäddviksvägen och älven.

– Det var väldigt många som tyckte att den här platsen skulle vara bra och det förstår man med vattnet så nära, det är en jättefin plats. Den har blivit lite bortglömd men genom att sätta ett utegym här kan man börja utveckla platsen, säger Alexander Morell, landskapsarkitekt hos kommunen.

undefined
Det råder ingen tvekan om att det kommer bli ett naturskönt gym. Det finns möjlighet att lägga det nya gymmet alldeles vid älven och på en plats där solen kommer skina länge sommartid.

På grönytan finns i dag två gamla fotbollsmål och ytan närmast Gäddviksvägen används till fotboll men utegymmet kommer att ligga närmare vattnet. Exakt var är inte helt fastslaget men allra längst ner mot älven finns flera ytor som skulle vara lämpliga placeringar. Via de synpunkter som kommunen hämtade in av medborgarna har många uttryckt att det är ett område där många promenerar eller joggar förbi vilket också är ett stort plus när det gäller att välja placering.

I Råneå bollade kommunen med några tänkbara placeringar men även där var den nu utvalda ytan populär när folket fick tycka till. 

– I Råneå har vi också en spikad plats och det blir vid Tallhedens lekplats, säger Alexander Morell och tillägger att det går att hitta synergieffekter när gymmet ligger bredvid lekparken.

Det finns olika typer av utegym och exakt vilken variant det blir i Gammelstad och Råneå är inte fastslaget men enligt Alexander Morell lutar det starkt åt att det blir gym av samma typ som finns vid Hälsans hus och Trolltjärn, det vill säga maskiner med ställbara vikter som går att använda året runt. Undersökningar har visat att denna typ av gym används flitigt och så här långt så har de fungerat bra även i vinterklimat.

– Det känns som ett bra och högkvalitativt alternativ, säger Alexander Morell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!