Detaljen på nya badhuset – flirt med "Pontus" • Då invigs det

Det närmar sig slutbesiktning av Luleås nya badhus på Hertsön. Stora bassängen har fyllts med vatten, ett arbete som tog drygt en vecka. Och en ny skylt har dykt upp.

400 000 liter vatten har gått åt för att fylla den stora bassängen med vatten, enligt Luleå kommun.

400 000 liter vatten har gått åt för att fylla den stora bassängen med vatten, enligt Luleå kommun.

Foto: Luleå kommun

Luleå2024-10-09 19:00

Den 16 december är det slutbesiktning och blir den godkänd lämnas det nya badhuset över till kultur- och fritidsförvaltningen.

Projektledaren Jan-Henrik Hallebjörk har tidigare sagt att han hoppats på att det blir ett julbad.

– Som det ser ut nu går det enligt tidplan. Badhuset kanske börjar se klart ut men det är mycket kvar, säger Jan-Henrik Hallebjörk.

undefined
Projektledaren Jan-Henrik Hallebjörk säger att bygget går enligt tidplan.
undefined
Hertsö badhus från ovan. En bild från i somras.

Den stora bassängen som är 25 meter har alldeles nyss fyllts med vatten. Det rör sig om drygt 400 000 liter vatten och ett arbete som tog ungefär en vecka.

– Vi hade ganska många vattenslangar. När man fyller måste man ha allt i rätt temperaturer. Det är en långsam fyllning, vi började bit för bit och stoppade ibland för att det inte ska bli spänningar i materialet.

undefined
Fasadskylten påminner om den traditionella Bad-skylten vid Pontusbadet och beskrivs lysa väldigt fint i mörkret.

Även om det är ett tag till invigning kan Norrbottens-Kuriren berätta om en detalj som dykt upp på det nya badhuset. En skylt som Jan-Henrik Hallebjörk själv beskriver som en "flirt med Pontusbadet".

– Våra arkitekter fångade upp Pontusbadets badskylt. Jag tycker att de har fått till ett fint inslag, säger han.

undefined
BAD-skylten vid Pontusbadet.

På kultur- och fritidsförvaltningen letar man nu ett definitivt invigningsdatum som ska funka och inte krocka med andra stora arrangemang. Det ser ut att bli i mitten eller slutet av februari 2025.

Redan innan dess ska det provbadas. Så, kanske blir det som projektledare Hallebjörk önskar sig: ett julbad. Det planeras för att utvalda personer från föreningar, som sedan ska husera i badhuset, får provbada under jullovet. I januari kan även skolor från Hertsön testbada.

Allmänheten får vänta till februari medan anläggningen görs i ordning fullt ut.

– Vi behöver komma in i byggnaden, möblera, provstäda, komma in med varor för café, säger Veronica Bergsten, enhetschef för badverksamhet på Luleå kommun.

undefined
"Torfrid Olsson var en konstnär Karl Petersen höll nära hjärtat tror jag. Så har jag förstått det", säger Hans Sundvall. Konstverket som tidigare kommunalrådet skänkte till Luleå kommun har nu hittat sin plats flera år senare; i nya badhuset.

En annan nyhet är ett konstverk placerat inomhus, i entrén. Det är en historia i sig. Konststrateg Hans Sundvall på Luleå kommun berättar att det är ett verk som de har haft svårt att hitta en plats till. Konstverket är gjort av Torfrid Olsson som var verksam i Västerbotten, och är utvalt av tidigare kommunalrådet Karl Petersen.

Det föreställer två stora siluetter i obearbetat järn.

– De har inte hittat sin plats förrän nu. Det har varit utmanande eftersom det väger ganska mycket och som dessutom behöver vara inomhus, på en vägg eller som nu, på en pelare, säger Hans Sundvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!