Coop utmanar – tar upp kampen om citykunderna

Ytterligare en matbutik på en ganska pressad marknad. Coops huvudkonkurrenter i stan ser en tuffare marknad framför sig men även positiva delar med nyetableringen.

Daniel Andersson, ägare til Ica Kvantum, tror att alla butiker kommer behöva vässa sig i framtiden när konkurrensen ökar, något som gynnar konsumenterna.

Daniel Andersson, ägare til Ica Kvantum, tror att alla butiker kommer behöva vässa sig i framtiden när konkurrensen ökar, något som gynnar konsumenterna.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2024-10-12 06:00

Ica Kvantum på Delfingatan och Willys på Småbåtsgatan i Södra hamn är de största butikerna i centrala Luleå. Därtill finns en mindre Ica Supermarket på Stationsgatan och två Coop, en på Storgatan och en på Oscarsvarv. Coops aviserade butik på Robertsviksgatan är rimligen ett par år bort men klart är att konkurrensen om kunderna kommer öka i framtiden.

– För varje konkurrent som kommer blir det fler som ska dela på kakan, samtidigt kan det finnas fördelar med att centrum blir attraktivare och att man inte åker ut till Storheden på samma sätt. Jag pratar allmänt om olika etableringar i centrum, under många år har mer och mer tömts i centrala stan och man åker ut till Storheden. Så det finns positiva saker med att det etableras butiker inne i centrum, säger Urban Winther, butikschef på Willys i Södra hamn.

undefined
Urban Winther, butikchef på Willys i Södra hamn, ser fördelar i att Coop satsar i centrum. Det kan få fler att välja centrumhandel i stället för att åka ut till Storheden.

Blev du förvånad över att Coop ska öppna en Stora Coop i centrum?

– Nja, vi har en väldigt stor konkurrenssituation på dagligvaruhandeln i Luleå om man jämför med andra städer. Att det skulle bli en stor Coop blev jag kanske lite förvånad över men sedan vet jag inte om det är spikat i sten att det blir det. En stor Coop kräver ändå sitt underlag.

undefined
Daniel Andersson, ägare til Ica Kvantum, tror att alla butiker kommer behöva vässa sig i framtiden när konkurrensen ökar, något som gynnar konsumenterna.

Daniel Andersson, ägare till Ica Kvantum:

– Det är en aktör till som ska in på marknaden och det är klart, det gäller att vi vässar till oss och allt vi gör bra i dag ska vi göra ännu bättre i morgon, säger han angående den ökade konkurrensen.

– Det viktiga är att vi får inflyttning i Luleå kommun så vi får fler människor. Vi har en befintlig kaka och är vi fler som ska dela blir det färre bitar till alla.

Ur ett konsumentperspektiv, innebär Coops planer att det blir mer prispress i stan?

– Kunderna har fler aktörer att välja på så det är klart, alla måste vässa till sig. Så är det ju.

Från avstånd noterar han att Coop inte direkt ligger på latsidan när det gäller nyetableringar. Ica har en annan inställning, inga nya butiker öppnas och Daniel Andersson har ingen vetskap om att Ica har något nytt på gång i Luleå just nu.

– Ja, de har en annan strategi än vad vi har. Men var och en måste få tro på sin marknad, säger han.

Ica har valt att utveckla de butiker som finns, exempelvis har stadsbutiken ökat butiksytan nyss och renoverat hela lokalen. Själv är Daniel Andersson tillfreds med den placering hans butik har och allt som händer kring Delfingatan. 

– Absolut, vi är nöjd och belåten med det här området, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!