Åren går men skadorna består

Kommunen grävde och deras hus skadades. Efter tre års väntan tvingas nu paret i Gammelstad gå till domstol för att få kommunen att ta sitt ansvar.

Omfattande. Gräv- ochschaktarbetena var omfattande och det uppstod flera brott på vattenledningarna. Grävningarna pågick vid tomtgränsen.
Foto: Privat

Omfattande. Gräv- ochschaktarbetena var omfattande och det uppstod flera brott på vattenledningarna. Grävningarna pågick vid tomtgränsen. Foto: Privat

Foto: privat

Luleå2014-10-01 17:40

Vintern 2010-11 utförde kommunen med egna ord ”ett omfattande förbättringsarbete” av VA-nätet på Stadsön i Gammelstad. Arbetet pågick invid en villa – det grävdes och schaktades så att det blev sprickor i väggar och golv.

Det uppstod dessutom flera stora läckor och en besiktning menar att fyllnadsmassorna under huset har spolats bort. Både golvbrunnar och grunden har satt sig.

Villan ägs och bebos av ett par med ett barn. De vill inte medverka i media men mannen säger:

– Det som retar oss mest är den utdragna processen. Det är ju pinsamt att vi måste gå till en domstol för att få ett svar från vår kommun.

Besiktningar som gjorts visar att kommunens arbeten orsakat skadorna. Omfattningen är dock inte helt utredd.

Kommunen har i ett brev till familjen sagt att "det finns omständigheter som begränsar vår möjlighet att helt frånsäga oss allt samband mellan... ... skadorna på er fastighet och de arbeten som kommunen utfört".

Sedan erbjuds familjen 50.000 kronor som plåster på såren.

– Vi har fått offerter på en halv miljon för att åtgärda skadorna, kommenterar husägaren.

Familjen har sedan våren 2011 inte kunnat utnyttja våtutrymmet med duschrum och tvättstuga. De har dock wc med badkar på annan plats i huset.

– Vi har fått lida för detta i tre år men visst, vi dör ju inte av det. Det värsta är osäkerheten och den långa processen, säger mannen.

Husägarna vill att kommunen formellt tar ansvar för skadorna på villan. Innan det sker vågar man inte börja reparationerna.

Husägarna tvingas därför att lämna in en så kallad fastställelsetalan eftersom det inte är möjligt att stämma på ett visst belopp just nu, förklarar familjens advokat Kristofer Hansson.

– Syftet med en fastställelsetalan är att fastslå kommunens ansvar för skadorna så att fastigheten sedan kan åtgärdas på kommunens bekostnad, steg för steg, säger Hansson.

Han menar att familjen inte har mycket att välja på.

– Det har inte gått att nå en överenskommelse trots en omfattande korrespondens under en lång tid. Då finns det inget annat alternativ än att lämna in en stämning, säger Hansson.

Han påpekar att parterna står långt från varandra.

– Skadorna samt åtgärdskostnaderna är extremt svårutredda, det handlar inte att byta klinker i badrummet. Det rör sig om sättningar och det uppstår nya sprickor hela tiden, säger han.

Familjen köpte villan 1997 och då gjordes en besiktning som inte visar några skador. Kommunen har sökt ansvariga på kommunen men båda är på semester. När målet tas upp i miljödomstolen är inte klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!