Händelsen startade i en by utanför Jokkmokk där den nu 30-årige mannen från Jokkmokk misshandlade en man i 65-årsåldern. En misshandel som polisen beskrev som mycket hänsynslös och rå. Efter misshandeln flydde mannen till Muonio i norra Finland.

Där har han, enligt åklagaren Ritva Pelttari och finsk domstol, dödat en man, en släkting, efter att ha slagit, sparkat och även trampat honom på huvudet, i nacken och på ryggen. Det dödliga våldet har, enligt stämningsansökan, orsakats av ett stick med ett vasst föremål i offrets hals. Den avlidne uppvisade dessutom flera stickskador i ryggen, förmodligen orsakat av en kniv eller liknande.

När rättegången avslutades i finska Kittilä i juni 2014 yrkade åklagaren på livstids fängelse för den misstänkte. Tingsrättens dom skulle ha meddelats veckan efter rättegången men domstolen beslutade att den misstänkte mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan domen faller.

I ett kort meddelande från Lapplands tingsrätt i Sodankylä stod det att läsa att den då 26-årige mannen döms till fängelse på livstid för det utförda mordet i Muonio den 25 februari 2014, således avsåg inte det finska rättssystemet att mannen från Jokkmokk led av någon psykisk sjukdom och att fängelse var det enda alternativet.

Nu har den dömde ansökt att få avtjäna sin livstidsdom i Sverige och på torsdagen kom beslutet.

Den morddömde ska nu överflyttas till Sverige och han kommer att placeras på anstalten Saltvik utanför Härnösand som är av högsta säkerhetsklass.