Dråpslag för handlare vid Norge-gränsen

Stängningen av den norska gränsen drabbar de lokala handlarna hårt. 90 procent av kunderna på Ica i Riksgränsen är från Norge och den stundande påsken är en viktig försäljningshelg.

90 procent av Ica näras kunder i Riksgränsen är norrmän. Nu är gränserna stängda.

90 procent av Ica näras kunder i Riksgränsen är norrmän. Nu är gränserna stängda.

Foto: Thomas Lovgren

Kiruna kommun2020-03-17 05:30

Med anledning av coronaviruset beslutade statsledningen i Norge att stänga gränserna med start under lördagen för att minska smittspridningen. 

Vid gränsen mot Norge ligger tre matbutiker inom en sträcka på fem mil. Ica i Riksgränsen, Coop i Katterjåkk och Godisfabriken i Abisko. Det fasta invånarantalet ligger på cirka 150 fasta boende i de tre byarna och handeln från Norge är en betydande del av omsättningen. 

Under påsken förra året skrev vi om "Bacon-bonanza i Riksgränsen" där mellan 2000-2700 framförallt norrmän besökte den 530 kvadratmeter stora Ica-butiken och köpte 2,6 ton lösgodis,14 009 paket bacon och 5950 paket juice. 

Butiksägaren Petter Nilsson, säger att han försöker hålla sig uppdaterad om vad som gäller då det har varit oklart sett till karantänen, som tidigare har varit undantagen resenärer från Sverige och Finland även skulle innefatta dem. 

– Nu hänger det på om karantänen även ska gälla även dem, och det verkar som om det är beslutat och gäller från och med tisdag. 

– Det innebär att kunder inte kommer att kunna handla i Sverige, och åka tillbaka igen. De måste sitta i 14 dagars karantän,  och då måste man vara väldigt röksugen, säger Nilsson. 

Den stängda gränsen äventyrar inte butikens framtid enligt Nilsson, men att det slår hårt om den stundande påskförsäljningen tappas. 

–  Vi är ett välmående företag och har inga ambitioner att varsla folk. 90 procent av gästerna norska, och utan dem skulle vi inte finnas. Men det är inte så mycket att göra utan hålla nere kostnader. Hoppas att de lugnar sig i världen överlag och återgår till det normala, säger Petter Nilsson. 

Heidi Tapio, butikschef på Coop i Katterjåkk svarar i ett mejl att de kommer att märka av den stängda gränsen eftersom de är ett stort ombud för systembolaget. 

– Men många svenskar kommer hit och till sina husvagnar och stugor, samt att vi har ganska många turister från Finland och andra länder. 

– Jag tror inte att det blir aktuellt med något varsel eftersom det är många turister som åker skidor och skoter. En stor del av våra kunder är norrmän, men det är många som befinner sig i fjällen som behöver mat och toapapper, skriver Heidi Tapio. 

Vi har försökt nå Godisfabrikens koncernchef för en kommentar om de nya gränsreglerna från Norge. 

Godisfabriken är en av tre butiker i gränsområdet som drabbas av de stängda gränserna till och från Norge.
Godisfabriken är en av tre butiker i gränsområdet som drabbas av de stängda gränserna till och från Norge.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!