Videon är inte längre tillgänglig
1986, när nerfallet från Tjernobyl regnade ner över Västerbotten, Jämtland, Mellannorrlands kust och Gävle, kasserades fler än 70 000 djur. På något oklara grunder, för kunskaperna var inte allmänt kända i Sverige, även om de fanns.
Lars-Anders Baer är ordförande i Luokta-Mávas sameby och före detta flerårig medlem och ordförande i sametinget. Han minns de där månaderna under våren och sommaren 1986 som röriga, kaosartade.
– Det talades om att nedfallet skulle ta knäcken på renskötseln och på samisk kultur.
– I Alaska samlade man in mat, hjälpsändningar, till "de svältande samerna".
Internationella media hade sin uppfattning klar om vad kärnkraftolyckan i Tjernobyl skulle betyda för rennäringen: Kris och katastrof.
– Nationella (svenska), men även Internationella media ville att vi skulle gråta. Och vi grät, säger Lars-Anders Baer.
– Var man torr och saklig när man berättade om hur vi hade det, då blev media nästan besvikna.
Just i dessa dagar 2016 är han på flyttning med renarna. Rennäringen har överlevt kriser i alla tider och kärnkraftskatastrofen i Ukraina är sannerligen inget undantag, menar Lars-Anders Baer.
– Det hela var så väldigt dramatiserat, speciellt i USA, och det hade säkert ett samband med det kalla kriget. I Åre ordnades en samisk konferens i augusti 1986 där det drällde in media från hela världen. Det var som om det hade varit världscuptävling i slalom.
– Alla ville fotografera renar, säger Lars-Anders Baer och småskrattar vid minnet.
Men rennäringen överlevde och anpassade sig.
– Just nu finns det så många andra problem att hantera, som klimatförsämringen och rovdjurspolitiken. Jag tror att de yngre samerna har mera tankar på det, än på cesiumhalter i slaktade renar.
Cesiumhalterna i renköttet har gått ner, genom att slakten har tidigarelagts och genom att renarna stödutfordras innan slakten. Men tidigare slakt innebär lägre slaktvikt och lägre inkomster.
De sovjetiska kärnvapensprängningarna i Novalja Zemlja innebar för övrigt halter på cesium som liknade de som uppmättes efter Tjernobylkatastrofen.
– Då mätte man på renägare i vår sameby och det skämtades friskt om självlysande samer.
– Samer har en tradition att vara skeptiskt inställda till myndigheter. Vi har en tradition av att anpassa oss. Vi har fördrivits från Sovjetunionen, vi fick flytta från Norge och från Finland. Men vi är tvungna att hantera vardagen.
– Vi har en historia som gör att vi kan anpassa oss och en beredskap för nya situationer.
– Historiskt sett var införandet av kristendomen en större katastrof för samerna.