Kan bädda för orättvisa inlösenspriser

Villaägarnas riksförbund vill inte se en upprepning av fallet med Elevhemsområdet i Malmberget.

Villaägarnas riksförbund vill inte se en upprepning av fallet med Elevhemsområdet i Malmberget.

Foto: kenth bergmark

Norrbottens län2014-02-21 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Villaägarna ser positivt på LKAB:s goda resultat, men vill att gruvföretag som kommer åt järnmalm under bostäder, ska stå för nya bostäder, när tillräckligt med bostäder saknas på begagnatmarknaden. De som flyttar ska hållas skadelösa och inte tvingas flytta till mindre bostäder, ta extra banklån eller flytta från orten, om pengarna inte räcker till. Detta benämns nyckel mot nyckelprincipen. Villaägarna arbetar för att få riksdagen att införa nyckel mot nyckelprincipen som svensk lag. Stödet i riksdagen för principen ökar allt mer.

När LKAB blåste småhusägare på Elevhemsområdet i Malmberget på deras hus, spelade Gällivare kommun en framträdande roll genom att upphäva detaljplanen. Så länge detaljplanen fanns, saknade LKAB möjlighet att driva igenom inlösen genom markanvisningsförrättning. På Elevhemsområdet blev slutresultatet att en grupp småhusägare fick ersättningar på några hundra tusen kronor, medan en annan grupp som tog strid fick nya hus. Hotet om markanvisningsförrättning m.m. fick den första gruppen att kasta in handduken gentemot LKAB.

Nu har vi fått signaler om att Kiruna kommun planerar att upphäva detaljplanerna i kommunen för att det ska gå lättare, billigare och snabbare för LKAB att få bort småhusägare. Med skyddet mot markanvisning borta, bäddar detta för motsvarande resultat i Kiruna som på Elevhemsområdet i Malmberget. En första grupp småhusägare lär inför hotet om markanvisningsförrättning sälja till LKAB och få ersättningar som inte räcker till nya hus.

En andra grupp småhusägare, som tar strid, lär få nya hus. Det brister för deras del i logiken i varför de ska tvingas ta extra lån och skuldsätta sig för att skaffa liknande boenden, när LKAB kommer åt järnmalm under Kiruna för hundratals miljarder kronor till följd av husrivningarna. Efter ersättningen från LKAB kan det fattas cirka 1,5 miljoner kronor för en småhusägare för att kunna bygga sig ett nytt hus, pengar som alla inte kan ordna fram. Även om Kiruna kommun upphäver detaljplanerna och därmed skyddet mot markanvisning, finns det för den andra gruppen småhusägare ett oprövat lagrum att åberopa i expropriationslagen om ersättning för annan skada. Det kan innebära att nyckel mot nyckelprincipen gäller redan idag. I samma riktning talar Europakonventionens skydd för det egna hemmet. Vid markanvisningsförrättning måste LKAB till följd av speciallagstiftning betala både den andra gruppen småhusägares advokatkostnader och sina egna advokatkostnader, oavsett om bolaget får avslag eller bifall till markanvisning. LKAB:s vd Lars-Eric Aaro har dessutom lovat att inte processa för att komma över husen. Håller LKAB löftet, måste LKAB betala enligt nyckel mot nyckelprincipen, om bolaget ska få igenom husköp med alla småhusägare.

Det mest rättvisa vore om LKAB betalade alla boende enligt nyckel mot nyckelprincipen. En upprepning av Elevhemsområdet i Kiruna, gagnar varken LKAB:s eller Kiruna kommuns varumärken.