Nio av tio svenska barnfamiljer har tillgång till bil.
Familjerna behöver bilen för att ta sig till och från arbetet. För att hämta och lämna på dagis. För att hälsa på vänner och bekanta. För att skjutsa barnen till träningar och fritidsaktiviteter. För att storhandla och åka med skrot till återvinningen. För att packa ihop familjen och ge sig iväg på utflykter och semestrar.
I dag den 28 oktober är bilens dag. Bilens dag instiftades av Bil Sweden och Motorbranschens riksförbund för tre år sedan. Även om det gått inflation i temadagar så är bilen värd att fira.
Bilen behövs för att få vardagslivet att gå ihop men bilen är också viktig som frihetssymbol.
För de flesta som bor i Norrbotten är bilen en förutsättning.
Kollektivtrafik i all ära, men på många håll räcker befolkningsunderlaget inte till för ett finmaskigt kollektivtrafiknät och täta tidtabeller. Konsekvensen för dem som ska resa kollektivt blir att bussarna och tågen går för sällan och till fel platser.
Den som avstår från sin rörlighet stängs ute från jobb och gemenskap. Efter Gotland och Dalarna är Norrbotten det län som har flest bilar per invånare.
Bilarnas koldioxidutsläpp är givetvis en nackdel, men motorerna blir bättre. Tillsammans med Nederländerna är Sverige världsledande på att minska utsläpp från nya bilar. Mellan 2005 och 2012 har medelutsläppen från nya bilar minskat med 30 procent. Samtidigt har den svenska personbilsparken totalt sänkt sina utsläpp med 13 procent. Av alla bilar som registrerats i år är 17,5 procent miljöbilar.
Mot bakgrund av att bilen ser ut att ha framtiden för sig är det förvånande att politikerna behandlar bilisterna så oömt. På Helgeandsholmen verkar man nästan tro att överbeskattning av fordon och bränsle och en ständig underinvestering i vägar aldrig kan framkalla en motreaktion.
Miljöpartiet gick exempelvis till val på att höja bensinskatten med 70 öre per liter. När budgeten presenterades förra veckan fanns någon höjd bensinskatt inte med. I söndagens Agenda (26/10) lovade språkrör och miljöminister Åsa Romson (MP) att fortsätta driva vidare för höjda bensinskatter. För Expressen förklarade Romson att Löfven snart skulle ge med sig på grund av en formulering om ökade miljöskatter i regeringsförklaringen. Det kan i sådana fallstå honom dyrt.
Den som tar bilisternas intressen på allvar inför riksdagsvalet 2018 borde ha stora möjligheter att nå framgång. Om Alliansen inte är på tårna blir det väl Sverigedemokraterna.