Norrbotten har en SM-titel att försvara i poetry slam. Fjolårets segrare var nämligen 27-åriga Josefin Karlsson från Älvsbyn, som också gästade lördagens deltävling i stadsbiblioteket på Kulturens hus.

Men bara ett 10-tal intresserade hade bänkat sig i stolsraderna.

– Intresset har varit lite dalande de senaste åren, både från poeter och publik. Folk vet fortfarande inte riktigt vad de ska förvänta sig, vad poetry slam innebär, säger Erik Wikström i arrangerande Ordanvind.

Artikelbild

| Bäst i Sverige. Älvsbypoeten Josefin Karlsson, fjolårets SM-segrare, i samtal med årets länsvinnare Charissa Martinkauppi.

Så vad är poetry slam?

– I princip kan du göra vad du vill inom dina tre minuter, läsa på vilket språk som helst. Jag har varit med om estradpoeter som går upp och skäller ut publiken, det funkar också. Det enda du inte får ha är rekvisita, då blir det en performance.

Tre jurygrupper valdes ut ur publiken och fick betygsätta de sex hugade poeterna som ställde upp, fyra kvinnor och två män, var och en med egna temperament och tonlägen.

Högstämda rader om människornas alienation varvades med uppochnervända könsroller, språkkomplex och, eh, gummibollar.

Kanadensiska Alexis Taylor klev in i ett svettluktande omklädningsrum i "The boys of gubb-hockey", medan Piteåbaserade Gun-Mari Johansson omväxlande häcklade/romantiserade i "En man vid grillen".

Och allra mest övertygade 29-åriga Charissa Martinkauppi från Boden, som deltog i poetry slam för första gången. I "Exet med sexet" gjorde hon upp med före detta pojkvännen i en psykologisk menage a trois och lika slagkraftig var hon i "Min moster är en revolutionär".

– Feminismen genomsyrar allt jag skriver. Jag har många starka kvinnor i släkten som utmanar patriarkatet och det traditionella, särskilt på mammas sida, berättar Charissa Martinkauppi, med rötter i både England och Finland.

Hon arbetar till vardags som manusförfattare och regissör, satte upp pjäsen "En sverigefinsk katastrof" i fjol och utsågs till "Årets unga Sverigefinne" 2015.

Och kärleken till orden har funnits med länge.

– Allt börjar med deppiga tonårsdikter, som för många andra. Ibland måste man bara skriva, annars blir det så rörigt i huvudet. När jag var yngre, följde jag alla gamla regler kring versmått och så vidare men nu blev det mer fritt.

Vad inspireras du av?

– Jag har vissa återkommande ämnen. Det feministiska, men även språkliga och kulturella identiteter, säger Charissa Martinkauppi.

Den 24-27 maj representerar hon länet i SM i poetry slam i Göteborg, där även Gun-Mari Johansson får medverka.