LKAB var hoppfulla och jublade redan för ett år sedan då det första tillståndet för Mertainengruvan kom. Sedan dess har det varit många turer i Miljödomstolarna innan det slutliga beslutet kom för snart en månad sedan. Därmed drar ytterligare ett miljardprojekt igång för LKAB och tanken är att produktionen i själva gruvan ska vara igång redan nästa år och sedan kunna fortsätta i drygt tio år med en brytningstakt på cirka tio miljoner ton årligen. Även om brytningen inte har kommit igång så råder det redan nu full aktivitet på området.
– Det betyder jättemycket att vi nu har kommit igång med det här, äntligen. Det är väldigt skönt att det framskridet och nu får vi fokusera på att anlägga gruvan och få igång produktionen, säger Jan-Ivan Johansson, ansvarig för LKAB:s tillväxtprojekt.
Hur gruvan ser ut är svårt att bedöma från väg E10 som går en dryg kilometer från själva gruvområdet och innanför stängslet är det svårt att ta sig. Även om inte mycket syns så är det mycket som har hänt på bara några veckor. Truckar, dumprar, grävmaskiner och lastmaskiner dundrar fram och tillbaka över området samtidigt som staplar med timmer ligger och väntar på att forslas bort.
Det handlar om avverkning av stora arealer skog samt schaktning och markarbeten i den inledande byggfasen. En ny anslutningsväg från E10 byggs och ska vara klar om någon vecka. Samtidigt byggs även en 50 meter bred så kallad ekodukt där djur ska kunna passera vägen.
Inne på området kommer även en bergtäkt att anläggas. Tanken är att den ska förse gruvbygget med sten och grus när nya vägar ska byggas samtidigt som en del av gråberget som täcker malmådern avlägsnas.
– Om cirka två veckor skjuter vi första salvan i bergtäkten. Den är till för att vi ska ha god tillgång på anläggningsmaterial och allt kommer att krossas här på plats i Mertainen för då slipper vi köra materialet från Kiruna, säger Jan-Ivan Johansson.
Gruvområdet är stort även om det förstås inte kan mäta sig med gruvorna i Kiruna eller Malmberget. I det framtida dagbrottet som kommer att vara cirka 1.300 meter långt, 700 meter brett och uppemot 370 meter djupt kommer omkring 200 personer att arbeta när produktionen är i full gång. Redan under uppbyggnaden kommer ungefär lika många att arbeta med att bygga truckverkstad, kontor samt kross-, sovrings- och anrikningsanläggningar.
Gruvan har dock mötts av en del kritik från bland annat Naturskyddsföreningen som menar att höga naturvärden hotas i och med gruvexploateringen i Mertainen. Området är dessutom klassat som Natura-2000 och nyttjas frekvent av bland annat renskötseln. En gruva innebär alltid ett sår i naturen men LKAB anser själva att de gjort vad de kunnat för att minimera påverkan av naturen.
– Vi har tittat på helheten och har kommit fram till att den placering av sidoberget som vi har valt är den mest optimala ur alla aspekter, säger Jan-Ivan Johansson och fortsätter:
– Vi försöker verkligen föra rätt och göra ett så litet sår i naturen som möjligt. Vi försöker också kompensera det vi kan kompensera.