LKAB frias för dödsolyckan

LKAB och ytterligare involverade företag frias från ansvar efter dödsolyckan i Malmberget för flera år sedan.

Arbetsmiljöbrott. Vid rättegången i höstas ställdes LKAB och flera entreprenörsföretag till svars.

Arbetsmiljöbrott. Vid rättegången i höstas ställdes LKAB och flera entreprenörsföretag till svars.

Foto: Mattias Forsberg

Malmberget2015-12-03 11:15

Vid olyckan i maj 2010 omkom Kenneth och Fredrik Oskarsson Rantavaara. Flera år senare kommer nu en dom som markerar ansvaret för det inträffade.

Läs mer: Besvikelse.

Domen från Gällivare tingsrätt på torsdagen innehåller rättens slutsatser efter den långdragna rättegång som nyligen hållits och efter det åtal som 2014 väcktes mot LKAB och flera andra företag.

Rätten ogillar talan om företagsbot mot de berörda företagen. De berörda företagen beviljas ersättning, sammanlagt flera miljoner kronor, för rättegångskostnader.

För att företagsbot ska utdömas krävs att brott begåtts och tingsrätten skriver följande i sin dom vad gäller LKAB:s och NCC:s ansvar:

"Vid en sammantagen bedömning finner tingsrätten att det är utrett att den valda arbetsmetoden var förenlig med då gällande krav på tillfälliga persontransporter. Mot den bakgrunden kan bolagen inte anses ha gjort sig skyldig till brott mot arbetsmiljölagen i denna del."

Vad gäller JUC Värmeteknik och ConMine AB, som hyrde ut personal, sägs att det inte fanns några praktiska möjligheter för ansvariga företrädare vid bolagen att påverka arbetsmetoden.

Om Kurt Anderssons Grävmaskiner AB säger rätten följande: "Eftersom det före olyckstillfället inte hade kommit några indikationer på att kranens säkerhet var bristfällig kan det inte anses ha varit oaktsamt av kranbolaget att inte utföra några mer ingående egenkontroller av utrustningen. Mot denna bakgrund ska åklagarens talan lämnas utan bifall."

Olyckan inträffade i Malmbergsgruvan i samband med inspektion av ett schakt till LKAB:s nya huvudnivå. Båda arbetarna, far och son, befann sig i en korg som hölls av en mobil kran. Linan till korgen lossnade, hävdade arbetsmiljöåklagaren Stig Andersson i åtalet. Olika uppgifter framfördes i det fallet. Låsblecket som ska låsa linan i lintrumman hade lossnat, påvisade utredningen.

Männen omkom då korgen störtade närmare 100 meter mot botten av schaktet. Hade det som föreskrivs om användning av lyftanordningar och tillfälliga personlyft med kran beaktats skulle annan metod valts. Därmed hade olyckan med ”hög grad av sannolikhet inte inträffat”, skrev åklagaren. I huvudsak gällde det omdömet samtliga berörda företag.

Utöver LKAB åtalades NCC, JUC Värmeteknik, ConMine och Kurt Andersson Grävmaskin AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om