Fullt ös i älvfåran
Jordbanken rasade, träd drogs med och brovägen spolades sönder då dammluckorna öppnades på vid gavel i Seitevare kraftstation i går, för första gången sedan dammbygget 1962. Förstärkningarna höll inte. Vattenfall slopade det sista spillet då de fem miljoner kubikmeter vatten som forsat ut i Lille Lule älv ansågs räcka.
FULL ÖS. Mats Persson, Claes Olof Brandestam, Stefan Berntsson och Åke Nilsson som jobbar med dammsäkerhetsfrågor inspekterade skadorna efter vattenspillet - och inställde det planerade spillet med fullt ös en hel timme.
Foto: Agneta Nyberg
Efter paus och nästa spill från bottenutskovet under jord som fick vattnet att stiga i kaskader och delvis rinna över bron blev det lugnt tills det stora utsläppet kom. Båda dammluckorna öppnas samtidigt. 900 kubikmeter vatten i sekunden dånar fram. Så mycket vatten har aldrig släppts ut tidigare. Rekordet här är 675 kubikmeter vatten i sekunden. En stund senare virvlar skummet över bron, vattnet sprids ut längs vägen och fyller diket där en presenning sveps med. På andra sidan försvinner de stora stenbumlingarna, erosionsskyddet, och marken rasar. Träd och mossa sveps med i virvlarna. Brovägen förstörd
30 minuter senare stängs utskovet. Brovägen är förstörd. Det mullrar då sten och jordmassor på andra sidan som tagit emot det högsta vattentrycket fortsätter att rasa.- Det har funkat bra men några enkla åtgärder behövs. Det var väntat att erosionsskyddet inte skulle hålla, däremot oväntat att brofästet inte höll. Nu ska vi fundera hur vi ska gå vidare, om det blir ytterligare spill, säger Claes Olof Brandestam, dammsäkerhetschef.- Det här är inte vardag! Det ger god erfarenhet att se hur vattnet uppför sig, inte ofta man får den möjligheten. En sådan här prognos är omöjlig att göra, säger hydrolog Susanne Nyström.Efter överläggningar beslutades att fem miljoner kubikmeter vattenspill, som motsvarar miljonbelopp i elproduktion, räckte. Planen var att spilla åtta miljoner kubikmeter från båda utskoven samtidigt, under en timmes tid.Nöjd med dagen
- Om nästa spill genomförts hade det rasat mer av slänten och drabbat tredje person och inte tillfört något för testet. Man är nöjd med dagen och dammsäkerheten. Det som överraskat är att vattnet spreds ut i ett delta kring Jäckaure och att det blev så mycket där samt att det tog längre tid än vi trodde innan vattnet nådde Tjåmotis, en och en halv timme istället för en ungefär, säger Peter Stedt, kommunikationsansvarig.Utsläppet dokumenterades från tio olika kontrollpunkter, även från helikopter. I Tjåmotis steg vattenytan med två decimeter. Där mättes vattenflödet då risken för att erosionsskyddet runt bropelarna tar skada är stor om tillrinningen blir för hög. Resultatet ska sammanställas och användas i dammsäkerhetsarbetet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!