Ungefär fyra av fem svenskar sköter sin deklaration digitalt, enligt Skatteverket, och från tisdagen den 21 mars kan du börja deklarera.

En nyhet för i år är att den som skaffar en digital brevlåda kan få eventuella pengar tillbaka innan påsk. Dessutom har tiden för att skaffa en brevlåda förlängts veckan ut.

Förutom en sådan brevlåda krävs att du godkänner deklarationen digitalt, utan ändringar eller tillägg, senast den 29 mars om du vill ha pengarna till påsk.

En annan nyhet är att du på "mina sidor" på myndighetens sajt kan se din deklaration och även de tidigare från de senaste åren. På det sättet kan du som stöd se hur du tidigare har fyllt i eventuella tillägg och ändringar.

Annat du behöver hålla koll på vad gäller skattenyheter är slopade avdrag för pensionsspar och förvaltningsutgifter samt att skattereduktion för gåva har tagits bort.

Dessutom har en del regler ändrats för rot och rut sedan sist. Bland annat sänktes skattereduktionen för arbetskostnad för rot till 30 procent, från 50 procent, vid förra årsskiftet.