Fattigdomen ökar bland svenska pensionärer

Mer än hälften av Sveriges kvinnor lever under fattigdomsgränsen när de blir pensionärer. I Norrbotten är 4.000 kvinnor fattigpensionärer enligt siffror från PRO och siffran ökar.

Foto: Karin Bergdahl

Norrbotten2016-01-05 06:00

Enligt Pensionsmyndigheten har antalet personer som lever på en inkomst på 11.000 kronor eller mindre, den gräns som EU kallar relativ fattigdom, ökat med 100.000 jämfört med för tio år sedan. 70 procent av de personerna är kvinnor. På riksnivå är kvinnors pensioner 32 procent lägre, det vill säga 6.000 kronor minder i månaden än de svenska manliga pensionärerna. Det visar siffror från PRO från förra året. Då är också bostadstillägget inräknat.

Läs mer: Missade rätten till garantipension.

Lars Hedberg, distriktsorförande för PRO och andre vice ordförande nationellt tycker att regeringen blundar för problemet:

– Kvinnor och framförallt ensamstående kvinnor som jobbat ett helt liv inom vården får en oerhört dålig pension. Många vet om att det är på det här sättet men ingen vill göra något åt det, säger han.

PRO anser att hela systemet bör reformeras, PPM-fonderna bör tas bort, så att inte bromsen i pensionsystemet slår till. När de inbetalada avgifterna förväntas bli för låga i förhållande till utbetalningarna balanseras ”bromas” förhållandet mellan tillgångar och skulder för att värdet i pensionsystemet inte ska urholkas.

– Den administrationen som läggs på PPM-fonderna skulle kunna läggas in direkt i pensionsystemet, det handalr om miljarder, säger Lars Hedberg.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll menar att problemet främst ligger i ojämlikheter i arbetslivet och familjelivet, inte pensionsystemet i sig. Därför behövs både en lösning som fokuserar på roten till ojämlikheten i pensioner mellan kvinnor och män, men också en politik som förbättrar situationen för de pensionärer som är ekonomiskt utsatta. Ett sätt att lösa de mest akuta problemen är den skattesänkning för pensionärer som genomförs till årsskiftet. Det, i kombination med ett höjt bostadbidrag för de pensionärer som har det allra sämst ekonomiskt, ska leda till att två miljoner svenska pensionärer får en bättre ekonomisk situation.

Det kommer det inte att göra menar PRO.

– För de som har en pension under 10.000 kronor blir det en försämring, vi som har en medelbra pension får det lite bättre, säger Lars Hedberg.

Även de som tjänar in sin pension idag kommer att få det sämre ställt än föregående generationer när de går i pension anser PRO.

– Vi jobbar även mot ungdomar för att få dem att se över sin pension, men det är inte lätt att som enskild organisation påverka departementen, säger Lars Hedberg.

Mer lokala nyheter

Läs mer: Fler nyheter från Luleå

Läs mer: Fler nyheter från Boden

Läs mer: Fler nyheter från Kiruna

Läs mer: Fler nyheter från Gällivare

Läs mer: Fler nyheter från Kalix

Läs mer: Fler nyheter från Överkalix

Läs mer: Fler nyheter från Pajala

Läs mer: Fler nyheter från Övertorneå

Läs mer: Fler nyheter från Haparanda

Kuriren rekommenderar

Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.

Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer 

Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten. 

Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten 

Läs mer: 14 Luleåsaker du minns om du var ung på 80- och 90-talet

Läs mer: Kändisar som håller på Luleå Hockey

Läs mer: Hockeybloggen

Läs mer: Se Luleås tio dyraste villor.

Läs mer: Du vet att du är från Luleå om ...

LISTA: Här är de vanligaste för- och efternamnen i Sverige.

LISTA: Här är de mest populära namnen på nyfödda i Sverige.

Vill du ha nyheter från Kuriren på din facebook - Gilla Kuriren här.

Så mycket mer får pensionärerna

Efter årsskiftet sänks skatten för pensionärer och bostadstillägget höjs med hundra kronor i månaden. Enligt finansdepartementets uträkningar kommer detta att göra att 97 procent av landets 2 miljoner pensionärer får mer pengar.

2 procent, 32.000 av pensionärerna, kommer inte påverkas av skattesänkningen.

1 procent, 15 000 personer, får mindre pengar kvar efter skatt efter årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!