Regeringen har fattat beslut om att Sverige ska bidra till FN:s säkerhetsskapande styrka i Mali. Givet det behov landet har av stabilitet är beskedet från regeringen mycket välkommet. Det svenska bidraget är en chans att bidra till fred och utveckling i en region svårt sargat av konflikter, fattigdom och svält.
Historiskt sett råder rivalitet mellan olika folkgrupper i den södra delen av Mali, och minoriteter i norr. Även islamistgrupper har fått fäste i norra delarna av Mali. I januari 2012 startade ett uppror, där syftet var att ta kontrollen över stora delar av landet. Det i sin tur ledde till en militärkupp. Dessutom kom islamistgrupper att behärska en stor del av det maliska territoriet under senare delen av 2012, vilket i förlängningen gjorde att den maliska regeringen tvingades begära militär hjälp från Frankrike. Det i sin tur har gjort att den maliska regeringen kunnat återta kontrollen över större delen av landet, men inte helt och hållet.
Mot bakgrund av den instabila situationen i Mali antog FN i april förra året en resolution som öppnade för möjligheten att upprätta en FN-styrka för att skapa säkerhet och bidra till att de maliska säkerhetsstyrkorna återfår kontrollen i hela landet. FN-styrkan kom på plats sommaren 2013 efter att franska styrkor drivit bort den islamistiska gerillan och ett avtal om vapenstillestånd kom till stånd med rebellerna.
Nu har den svenska regeringen beslutat att Sverige ska bidra till FN-insatsen med militär trupp. Det svenska styrkebidraget består av ett underrättelsekompani, stabsofficerare och en stödenhet som kan skydda styrkan. Huvuduppgiften blir att, bland annat genom att spana ute i fält, samla information om till exempel rebellrörelser i det vidsträckta landet. Den svenska styrkan ska sammantaget uppgå till 250 personer, med möjlighet att förstärka med fler soldater om säkerhetsläget kräver det.
Sverige bidrar samtidigt till EU:s insats i Mali. EU-insatsen syftar till att utbilda Malis försvarsmakt, så att den operativa förmågan förbättras, men har också som mål att bidra till att stärka mänskliga rättigheter och skyddet av civila, i synnerhet kvinnor och barn. Utöver detta ger Sverige bistånd till Mali. Vi ger både ett omfattande humanitärt bistånd och sedan våren 2013 har även det mer långsiktiga, bilaterala biståndet, återupptagits. För 2014 beräknas det svenska långsiktiga stödet uppgå till 250 miljoner kronor. Biståndet syftar bland annat till att stärka demokrati och mänskliga rättigheter.
Sverige bidrar sålunda redan med betydande bistånd samtidigt som vi deltar i EU:s militära utbildningsinsats i Mali. Folkpartiet välkomnar beslutet att nu också skicka svensk trupp till landet. Det svenska förbandet har en efterfrågad kompetens och en kvalificerad förmåga som kan göra mycket nytta på plats. På det viset kan Sverige på ytterligare ett sätt dra vårt strå till stacken för fred och säkerhet, inte bara i Mali utan i regionen som helhet.