Efterfrågan på arbetskraft historiskt hög

På två år har ungdomsarbetslösheten i länet sjunkit från omkring 20 procent till 13,5 procent. Och det ser ut som att den trenden kan fortsätta.

Bra trend. Göran Nilsson, marknadschef på Arbetsförmedlingen norra Norrland, tror att ungdomsarbetslösheten i länet kommer fortsätta sjunka.

Bra trend. Göran Nilsson, marknadschef på Arbetsförmedlingen norra Norrland, tror att ungdomsarbetslösheten i länet kommer fortsätta sjunka.

Foto: Johan Söderlund

Norrbotten2015-10-26 06:00

– Ser vi på antalet lediga jobb som anmäls till Arbetsförmedlingen så ökar det hela tiden. Det gäller för hela landet men specifikt i Norr- och Västerbotten. Här ökar det mest, säger Göran Nilsson, marknadschef på Arbetsförmedlingen norra Norrland.

Bara i Norrbotten och Västerbotten har de hittills i år fått in nästan 30 000 anmälningar om lediga jobb.

– Det är en ganska kraftig ökning jämfört med fjolåret, trots att vi då hade vår hittills högsta notering. Det rekordet kommer vi slå i år.

Arbetslösheten för ungdomar i åldern 18–24 år var länge ett problem i Norrbotten och 2013 var ungefär var femte person i åldersgruppen utan jobb. Men de senaste två åren har siffran sjunkit med nästan sju procentenheter. Jämfört med förra året är det den positiva kurvan för de större orterna såsom Luleå och Piteå som är den stora förklaringen till de förbättrade siffrorna. I vissa kommuner har ungdomsarbetslösheten istället stigit, mycket på grund av gruvnäringens nedskärningsperiod.

– Det är många unga som jobbar inom gruvan så det är klart att det påverkar. Innan Northlands konkurs fanns det vid ett tillfälle exempelvis bara två arbetslösa ungdomar i hela Pajala kommun. Även Kiruna har gått från att ha Sveriges lägsta ungdomsarbetslöshet till en liten ökning i år.

Enligt Göran Nilsson beror den generella förbättringen helt enkelt på att många branscher har en ökad efterfrågan på arbetskraft.

– Vi ser en sysselsättningsökning där små och medelstora företag har mer uppdrag. Sedan är det en pågående generationsväxling inom vård och omsorg som naturligtvis påverkar, säger han.

Det är alltså ett bra tillfälle att försöka ta sig in på arbetsmarknaden i nuläget, och Göran Nilsson räknar med att ungdomsarbetslösheten kommer att fortsätta sjunka. Däremot växer det fram en tydligare diskrepans mellan den tillgängliga och den efterfrågade arbetskraften.

– De matchar inte riktigt varandra idag. Det finns exempelvis en enorm efterfrågan på lärare och sjuksköterskor, och ungdomarna har inte den utbildningen i tillräcklig utsträckning.

Detta är inte bara ett problem för Norrbotten, men Göran Nilsson menar att det blir extra påtagligt här eftersom befolkningen är äldre och därmed blir generationsväxlingen större.

– Det är väsentligt många fler som tar pension än unga som tillträder, säger han.

De ungdomar som utgör den stora delen av länets 13,5 procent arbetslösa är enligt Göran Nilsson de som saknar gymnasiekompetens. Andelen som hoppar av skolan i förtid ligger fortfarande på omkring 10–12 procent per år.

– Då är det svårt att få fotfäste på arbetsmarknaden. Så tumregeln är: Slutför gymnasiet, annars får du problem!

Ungdomsarbetslösheten i din kommun

Arvidsjaur: 18,1 %

Arjeplog: 10,6 %

Jokkmokk: 17,3 %

Överkalix: 16,4 %

Kalix: 12,6 %

Övertorneå: 23,1 %

Pajala: 12,0 %

Gällivare: 11,7 %

Älvsbyn: 12,8 %

Luleå: 11,0 %

Piteå: 14,6 %

Boden: 18,1 %

Haparanda: 24,0 %

Kiruna: 9,4 %

Ungdomsarbetslösheten totalt i Norrbotten låg i september månad på 13,5 procent. Det är en förbättring med 1,5 procentenheter sedan september 2014. Piteå, Jokkmokk, Överkalix, Kalix och Luleå förbättrade sina siffror mest.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!