– EU-kommissionen måste agera omedelbart, för det kan absolut inte få fortsätta på det här sättet. Den polska felrapporteringen av lax undergräver trovärdigheten för EU:s gemensamma fiskeripolitik, säger han.
Det var förra veckan som Internationella havsforskningsrådet (ICES) slog larm om att polska fiskare överskridit sin kvot på lax i Östersjön med 500 procent, ett tjuvfiske som bland annat innefattar felrapportering av öring.
Tjuvfisket kan få följden att kvoten nästa år minskas med en tredjedel, för att laxstammen ska bevaras på hållbar nivå.
Bucht berättar att han tagit upp frågan redan i höstas med EU:s fiskekommissionär och att han så snart som möjligt kommer att ta upp den igen.
– En god laxförvaltning är en högt prioriterad fråga för Sverige, säger Bucht, som har sitt hem i Karungi, en bit upp efter Torneälven.
Läs mer: Dråpslag hotar yrkesfisket i norr
Kjell Strömbäck, ordförande i Norrbottens kustfiskarförbund, anser att regeringen måste agera kraftfullt och se till att svenska fiskare inte drabbas.
– Det är orimligt att vi ska drabbas av att polackerna fiskar över sin kvot. Vi har goda bestånd här uppe men likafullt får vi inte fiska. Det är ett dåligt förvaltningssystem, säger han.
Yrkesfisket efter lax börjar den 17 juni.
– Vi kan fiska fem, sex dagar, sedan är kvoten fylld och fisket över. Trots att det finns gott om fisk.
Även sportfiskarna agerar. Den euroopeiska sportfiskealliansen EAA har skickat ett skarpt brev till EU:s kontrollmyndighet för yrkesfisket där man vill ha ett svar på hur EU nu ska agera.