Efter fyra år får de beskedet – skadan är inte vårt fel

Det gamla parets hus satte sig när tunga fordon körde i skytteltrafik runt knuten. "En naturlig sättning" säger kommunen och vägrar stå för skadan.

Papper. Sedan 21012 har Elsie och Arne Eriksson försökt få kommunen att ersätta skadan. Sonen Torbjrön Eriksson har hjälpt till. Men nu har de fått besked om att kommunen lägger ned skadeutredningen.

Papper. Sedan 21012 har Elsie och Arne Eriksson försökt få kommunen att ersätta skadan. Sonen Torbjrön Eriksson har hjälpt till. Men nu har de fått besked om att kommunen lägger ned skadeutredningen.

Foto: Petra Alvstrand

Gammelstad2016-10-05 05:00

Arne och Elsie Eriksson hade bott i sin villa på Stadsön i Gammelstad sedan 1971. För några år sedan utförde kommunen stora VA-arbeten intill huset.

Strax före arbetena inleddes blev huset besiktat – ingen anmärkning.

Året efter kommunen avslutat arbetet gjordes en ny besiktning av parets Älvsbyhus. Den visade att förrådsdelen hade satt sig och det fanns skador under golvet i dusch och bastu. Både undersökningarna gjordes av samma konsult.

Kommunen menar att det rör sig om en "naturlig sättning".

– Vi har bott här i över 40 år utan att något har hänt med huset. Det är lite märkligt att det ska inträffa en naturlig sättning just när kommunen utför dessa arbeten, säger Arne Eriksson.

Dessa utfördes 2012 – kommunen grävde ledningsgator ned till fem-sex meters djup för att få bort den blålera som finns i marken i denna del av Stadsön. Tunga lastbilar åkte fullastade förbi deras hus på en gång- och cykelväg – blålera ut och fyllnadsmassor och materiel in. Trafiken gick sex meter från husets förrådsdel.

– Bilarna hade släp och vägde 50 ton enligt uppgift. Hela huset vibrerade, säger Arne Eriksson.

Elsie Eriksson upptäckte plötsligt att golvet i bastun/duschen lutade och att hade släppt från väggen. Den delen av huset står på en platta på en grusbädd. Marken hade satt sig under plattan.

– En av kommunens arbetsledare var här och tittade och sa spontant att detta inte var en ringa skada, säger hon.

Kommunen mätte under 2012 vibrationerna i villor invid arbetena, även på Erikssons hus.

– Men de jämför äpplen och päron. De mätte vibrationerna i 45 minuter en dag då det var en grävskopa här och då hade lastbilarna slutat köra, säger Elsie Eriksson.

– Kommunen har mätt men på fel ställe och vid fel tillfälle, säger Arne Eriksson.

Skadan anmäldes hösten 2012 och sedan vidtog en lång väntan.

– Det hände inget 2013 och 14, säger Elsie Eriksson.

Men senare gjordes två undersökningar, en av avloppen och en av torpargrunden under bostadsdelen.

Inga fel hittades.

– Men det har ju heller ingen hävdat. Skadan är ju under förrådsdelen, suckar sonen Torbjörn Eriksson.

Han har försökt hjälpa föräldrarna i kontakterna med kommunen. Men den har i höst meddelat att "ärendet är avslutat". Man vägrar att hantera Arne och Elsie Erikssons skadeanmälan.

Om de vill driva saken vidare är det deras sak att bevisa att skadan orsakats av kommunens arbeten.

Paret Eriksson vet inte vad de ska göra, liknande fall i området har slutat med att andra husägare förlorat tvister och fått betala hundratusentals kronor i rättegångskostnader. De känner sig underlägsna den stora mäktiga kommunen.

– Inte så konstigt, det är lite David mot Goliat. Kommunen kan kosta på sig med jurister, säger Torbjörn Eriksson.

Fakta

Vid markarbeten där kommunen antar att det kan uppstå skador på omkringliggande byggnader görs två besiktningar – en före och en efter arbetet.

Får kommunen en skadeanmälan startas en skadeutredning där man försöker finna et samband till skadan. Finns det inget uppenbart samband mellan arbetet och skadan så ersätts inte fastighetsägaren.

Det räcker inte med att arbetet i sig orsakat skadan. Påverkan måste överstiga vissa värden när det gäller vibrationer.

Annars anses arbetet ha uppdagat dolda brister i fastigheten och att byggnaden i normalfallet skulle klarat påfrestningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!