Karin och Bert är uppvuxna på mjölkgårdar och driver sedan 1980 Berts föräldragård i Svartbyn. Karin har även jobbat på LRF Konsult, men sedan 1995 är även hon mjölkbonde på heltid.

– Jag har alltid tyckt om att jobba med kor och när jag träffade en likasinnad var det inte stor tvekan om satsa på det här. Det är ett varierande jobb, man får följa årstiderna och man vet aldrig vad som händer när man jobbar med djur. Det är aldrig samma gamla hjulspår, säger Karin Liljebäck.

Guldmedaljen är den högsta utmärkelse som LRF Mjölk delar ut för att premiera mjölkens kvalitet. Kriteriet är att man ska ha levererat mjölk av bästa kvalitet i minst 23 år. Ända sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av en representant från kungahuset. I år delas guldmedaljen ut till 39 mjölkbönder.

– Guldmedaljen är en uppskattning för att vi har gjort något bra. De flesta har en relation till mjölk och det är roligt att belönas för vår kvalitet. Bert har skojat om att han ska pensionera sig när han får guldmedaljen men det blir nog inte nu på direkten, säger hon.

Även sonen Johan jobbar nu på gården och hans intresse gjorde att paret vågade satsa vidare och har utvecklat verksamheten. I etapper har de ökat från 25 till 75 kor. I Överkalix finns det i dag två mjölkbönder, när paret började så fanns det 25.

Vid årsskiftet fanns det 74 mjölkgårdar i Norrbottens län.