Sverige har haft specialregler för att försöka hindra Varroakvalstrets spridning. Nu vill staten anpassa sig efter EU:s regelverk. Ekonomiska orsaker ligger också bakom förslaget om den nya lagstiftningen.
– Som det är nu är det administrativa kostnader. Våra tillsynsmän ska ut och besiktiga och göra nedslagsprover, det är väldigt mycket krångel med den lagstiftning vi har nu, säger Jackis Lannek.
Hon menar att det inte är värt att hålla på med en sådan verksamhet längre eftersom det är upp till 90 procent av bisamhällena som är smittade i Sverige.
Eget ansvar
Hon förstår att norrländska biodlare är oroliga men tycker att det är dags att de tar eget ansvar nu.
– Jag tycker de kan satsa på en bihälsoorganisation och inrätta ett program där de gör egna kontroller, säger hon.
Biodlarna i norra Sverige vill att staten fortsatt ska ha ansvar men med en gränsdragning från Härnösand och uppåt. Samt att man ska ha kvar de olika församlingarna där bin inte får flyttas över gränserna.
Det är flera biodlardistrikt som skickat in förslaget.
– När det väl ska beslutas om det här så kommer den synpunkten att föras fram och då får vi på Jordbruksverket ta ställning till den, säger hon angående förslaget.
Även fast Sverige haft sina restriktioner så har Varroakvalstret sakta men säkert krypit uppåt i landet. Och försvinner den statliga kontrollen så blir det fritt fram att flytta hit smittade bisamhällen.
När kommer det tas beslut?
– Det vet vi inte ännu men vi hoppas att remissen kan vara klar till vintern.
När kan den nya lagstiftningen träda i kraft?
– Förhoppningsvis kan vi få igenom vissa förändringar till nästa års biodlingssäsong, säger Jackis Lannek på Jordbruksverket.