Köttskatt ett slag i luften tror kunderna

En särskild klimatskatt ska få oss att äta mindre kött. Förslaget finns med i en rapport från Jordbruksverket. Kunderna tvivlar på effekten.

ÄTER SÅ LITET. "Jag äter så litet kött så det skulle inte spela någon roll för mig", säger Leif Lundström.

ÄTER SÅ LITET. "Jag äter så litet kött så det skulle inte spela någon roll för mig", säger Leif Lundström.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå. 2013-01-24 06:00

Jordbruksverket har lagt fram en rapport om hållbar köttkonsumtion. I rapporten konstateras att vi i västvärlden måste äta mindre kött för att utsläppen av växthusgaser från livsmedelsproduktionen ska minska. Nötkött i synnerhet bidrar med stora utsläpp av växthusgaser.

Ett av förslagen som diskuteras i rapporten är att införa en klimatskatt på kött, men även på andra livsmedel som innebär utsläpp av växthusgaser; fisk, mjölk och ägg. Klimatskatten skulle baseras på schabloner för koldioxidutsläpp per kilo kött. Skatten skulle därför bli högre på nötkött än på gris- och kycklingkött. Skatten skulle tas ut i konsumentledet.

Kunderna som Kuriren pratar med i en livsmedelsaffär i Luleå tror inte att en köttskatt skulle få avsedd effekt - att konsumtionen av kött skulle minska.

- Jag tycker inte att det är ett bra förslag, vi äter så mycket kött så för oss skulle det bli dyrare, säger Susanna Johansson som köper köttfärs.

Skulle ni äta mindre kött om det blev dyrare?

- Det beror på hur dyrt det blir, jag skulle nog gnälla mer över priset, säger Susanna Johansson.

Gunnel Edström och maken Birger äter mest fisk och inte så mycket kött.

- Jag tror inte att man ändrar sina vanor, säger Gunnel Edström.

Sara Östbye som just köpt en förpackning ekologisk köttfärs tror inte heller på köttskattens konsumtionsdämpande effekt.

- Nej, jag tror inte det. De som har det bättre ställt har råd att köpa mer kött även om det blir dyrare medan de som inte har så bra ekonomi har inte råd att köpa så mycket kött i dag, säger Sara Östbye.

Sara Östbye berättar att hon fått rådet att välja ekologiskt kött, eftersom det ger bäst effekt om man vill påverka miljön och djurhållning. Det händer också att hon köper ekologiskt odlade grönsaker.

- Ekologisk köttfärs smakar mycket bättre, den är godare. Man måste börja någonstans, säger hon.

Så här mycket kött köpte konsumenterna 2010, räknat i kilo per person och år:

Rent kött, färskt och fryst: 48,6 kilo

varav nötkött 12,3, griskött 16, fjäderfä 16,7, hemslakt av kalv, gris och får 0,4, fårkött 1,1, renkött 0,2 och kött av hare, älg och annat 1,9.

Charkuterivaror 23,4 kilo (inklusive andra ingredienser).

Frysta produkter som innehöll kött: 10,8 kilo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om