Ett Norrbotten för alla

Främlingsfientligheten och rädslan för olikheter ökar i vårt land. I Norrbotten är den främlingsfientliga trenden tydlig och oroande.
Kuriren och 24Norrbotten startar idag kampanjen Ett Norrbotten för alla för att bidra till ett öppet och välkomnande län.

Foto:

Norrbottens län2012-11-17 06:00

Det finns många tecken på att främlingsfientligheten och rädslan för olikheter ökar i vårt land. Vi har numera ett främlingsfientligt riksdagsparti, som enligt de senaste opinionsmätningarna är Sveriges tredje största parti. Ett parti vars finansminister- och justitieministerkandidater, de senaste dagarna tvingats avgå på grund av uppenbart rasistiska handlingar.

I Norrbotten är den främlingsfientliga trenden tydlig och oroande. Det planerade moskébygget i Luleå har väckt islamfientliga och rasistiska krafter till liv och lett till hot och trakasserier. Många norrbottningar med avvikande hudfärg vittnar om att det i princip är omöjligt att få jobb i länet. Kurirens webbpersonal tvingas dagligen refusera stora mängder kommentarer med grova rasistiska åsikter.

Vi är på väg att få ett Norrbotten vars offentliga debatt domineras av det avvisande, det inskränkta och det slutna. Det är dags för den majoritet av oss som vill ha och tror på nödvändigheten av motsatsen att höja rösten. Vi på Kuriren startar i dag kampanjen Ett Norrbotten för alla för att bidra till ett öppet, välkomnande Norrbotten som bygger på värderingar som gör att alla trivs och känner sig hemma här. Vi vill ha ett län som utvecklas på grund av styrkan i olikheter och olika ursprung. Inte stagnerar på grund av rädsla för det som uppfattas som annorlunda och avvikande.

Komikern Soran Ismail, som var den som utsattes för de ledande Sverigedemokraternas rasism, uttrycker sig klokt i en krönika i Expressen i torsdags. Han konstaterade att det inte var de rasistiska glåporden som var det största problemet, utan helt andra formuleringar, som delas av hundratusentals svenskar. Det handlar om den lite slarvigt kallade "vardagsrasismen". Så här skriver Soran Ismail:

"Du är inte svensk. Det här är inte ditt land. Det är mitt land". Det är dessa åsikter som är problemet". För om alla sverigedemokrater, i såväl riksdag som kommun och landsting, skulle tvingas avgå i morgon, skulle rasismen i Sverige då ha försvunnit? Skulle alla problem med rasistiska strukturer elimineras? Naturligtvis inte. Dessa åsikter finns representerade överallt, inte bara bland SD-politiker och dess väljare".

Ismail har naturligtvis helt rätt i sin analys. Framkomsten av främlingsfientliga partier är inte problemet, bara ett symtom på det underliggande problemet. Utan ett folkligt stöd kan de här partierna aldrig växa sig så starka som Sverigedemokraterna gjort. Partiet framför bara de fördomar och slarviga generaliseringar som redan finns i de breda folklagren.

Vi på Kuriren och 24 Norrbotten startar inte kampanjen Ett Norrbotten för alla för att sätta oss på höga hästar och påstå att vi själva är felfria och fördomsfria. I artikelserien och tv-reportagen kommer vi bland annat att lyfta fram och synliggöra de psykologiska faktorer som utlöser rädsla för olikheter och i förlängningen leder till "vardagsrasism".

Genom att belysa sådana faktorer och göra dem tydliga för alla, kan vi också lära oss att motverka och förhindra att de får genomslag.

I kampanjen utgår vi ifrån det enkla och självklara att Norrbotten ska vara ett län för alla. Vi vill hellre vara för det positiva och konstruktiva som vi vet finns i de flesta norrbottningarna, än att enbart fokusera på att vara mot rasism, fördomar och diskriminering. Vi vill få med oss så många norrbottningar som möjligt i vår ambition, inte enbart de redan frälsta, och då tror vi att det är lättare i att enas om att vara för någonting i stället för emot.

Vad tycker du om vår kampanj? Vad vill du att vi ska skriva om? Ställer du upp på ett Norrbotten för alla? Kontakta Kurirens redaktion på redaktionen@kuriren.com eller ring 0920-26 29 00 och fråga efter nyhetschefen Lars-Henrik Andersson (vardagar).

Du som vill stödja vår kampanj på Facebook kan gå in på Kuriren eller 24 Norrbottens Facebooksida och där få instruktioner om hur du kan fästa en så kallad twibbon på din profilbild.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!