Tornedalska järnvägar i bokform

Pappa var överbanmästare. Inte konstigt att järnväg blev temat för Jan Bergstens första egna bok.
Tornedalens järnvägar smyckas med unika bilder av fotografen Mia Green.

Sista tåget från Övertoneå 19 augusti 1984.

Sista tåget från Övertoneå 19 augusti 1984.

Foto: Jan Bergsten

Kultur och Nöje2012-10-31 06:00

Jan Bergsten är till vardags journalist på NSD. Några gross nyhetsartiklar om järnvägar har det blivit genom åren. I dag är han tidningens kulturredaktör.

Han har tidigare varit redaktör för ett par böcker. Boken om järnvägarna i Tornedalen är hans förstlingsverk som egen författare.

Minimera felen
-  Det har varit skitkul, säger han entusiastiskt. Att jobba med böcker är något annat än dagstidningsarbetet. En bok kommer att finnas i bokhyllorna under ett antal år så då gäller det att göra så lite fel som möjligt.

- Mödosamt arbete? Nja, mer lustfullt. Nu har jag några idéer som jag håller på med så smått.

Jan Bergsten är född in i järnvägens värld. Pappan var SJ:are. Själv var han nära att bli överkörd av tåget som liten. Han var på gång mot spåret när tåget närmade sig.

-  Mina syskon har berättat att min mamma kom och tog hand om mig.

Järnvägar och historia
Jan Bergsten har haft en lång startsträcka för boken. Han började läsa om Haparanda och åren kring första världskriget. Fascinerande, tyckte han. Järnvägen kom att spela en stor roll under den epoken och som allmänt järnvägsintresserad kopplade han ihop ämnena.

-  Först blev det några artiklar. Men sedan tänkte jag att jag skulle göra en bok och Trafik-Nostalgiska förlaget nappade direkt. Han som driver förlaget har sina rötter straxt söder om Övertorneå.

Fotopärla
Skrivandet började för fyra år sedan. Ett då-och-då knackande. Jan Bergsten insåg att fotografen Mia Green, verksam i Haparanda 1914-1940, var en pärla. Ett antal bilder med henne bakom kameran ger lyft åt bildmaterialet.

-  Det är ju alltid Borg Mesch och systrarna Tegström i Luleå som framhålls. Mia Green har med alla typer av människor, skadade och utarmade från kriget och fina herrar och damer som passerade gränsen.

Leninmissen
Det var egentligen bara Lenin som hon missade, småskrattar Jan Bergsten. Lenin med sällskap hade som politiskt oliktänkande flytt till Schweiz. I april 1917 skulle de snabbt bege sig hemåt till Ryssland efter marsrevolutionen.

Enda möjliga färdvägen gick via tåg genom Europa och Sverige med gränspassage i Haparanda-Torneå. Mia Green fick med Lenins sällskap på sina plåtar. Lenin själv vilade då ut i något hus nära stationen.

Berömt tåg
Tryckta skrifter, besök i Haparanda och på svenska och finska järnvägsmuseer har bildat grund till den drygt 100-sidiga boken. Nästan 150 foton och illustrationer ingår.

Nästa projekt?

Ja, småhemligt tills vidare.

-  Men den ska väl handla om ett berömt tåg, avslöjar Jan Bergsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!