Redan onsdag eftermiddag flöt den första delen av totalt 110 meter flytbrygga in till västra änden av Södra hamnkajen. På torsdagen sattes den på plats, som en förlängning av kajen i västlig riktning.
Hela flytbryggan utgörs av nio flytande pontoner som sätts samman och förankras i botten med kättingar och ankare.
- Hela konstruktionen är mobil och kan flyttas om det skulle behövas, säger Tobias Wärja, projektledare på kommunens tekniska förvaltning.
Svårt med fast pir
Flytbryggan ska fungera som vågbrytare för turbåtarna inom skärgårdstrafiken som från och med nästa sommar får sin fasta hamn där. När planerna presenterades var reaktionen skeptisk från skärgårdsflottans representanter - de menar att en flytande vågbrytare är otillräcklig vid hård sydvind.
I stället efterlystes en fast vågbrytare i form av en stenpir.
- Den synpunkten framfördes. Men det är inte helt okomplicerat med en fast pir här. Det är ganska djupt, tolv meter på sina ställen och sedan finns det lera på botten. En stenpir skulle kräva väldigt mycket fyllning, säger Wärja.
Med lastbil
Vågbrytaren sätts ihop på Victoriahamnen dit delarna forslas med lastbil från södra Sverige. Sedan sjösätts verket och bogseras med fyra knops fart in till Södra hamn - i tre etapper.
- Det fanns inte plats på Södra hamnplan för arbetet och vi kunde dessutom dra nytta av kranarna i Victoriahamnen, säger Wärja.
Del två och tre av vågbrytaren anländer den 20 och 24 september. När de kopplats samman och bogserats på plats är vågbrytaren komplett.
Vågbrytaren ska även förses med belysning och är även tänkt som promenadstråk. Den ingår i den pågående mångåriga ansiktslyftningen av Södra hamnplan som bland annat omfattar en upprustning av själva kajen, renoveringen av hamnkranen och en parkanläggning på hamnplanen. Till det kommer en ombyggnad av hamnmagasinet, en ombyggnad som kan bli en nybyggnad.
Allt ska vara klart inom nästa år.