Förundersökningen har inletts och leds av åklagare Thomas Ennefors. Han berättar att brottsutredningen går lite på sparlåga.
- Vi ligger lite lågt för närvarande och avvaktar vad landstingets utredning kommer fram till innan vi sätter igång arbetet på allvar, säger Ennefors.
Johan Kemppainen är polisens utredare och har börjat arbeta.
- Jag gör en del kontroller om vilka kurser som varit på riktigt och vilka som är påhittade. Det är ett stort arbete med enormt många kontroller och förhör, säger han.
Finns felaktigt med
Han har redan stött på personer som felaktigt finns med i de bidragsansökningar som lämnats till landstinget.
- Ja, i vissa fall har jag stött på sådana som inte varit kursledare fast de finns angivna som sådana i materialet som det, säger han.
Kemppainen berättar att brottsmisstanken är grovt bedrägeri alternativt bedrägeri av SSU Norrbotten. Men åtal kan bara väckas mot fysiska personer.
- Ja, och åtalet blir då mot de representanter inom organisationen som är ansvariga. De som undertecknat och intygat att allt är rätt och riktigt, säger Kemppainen.
Klar om en månad
Landstingets utredning görs av revisionsbolaget KPMG. Kulturchefen Elisabeth Lax berättar att granskningen vidgats till 2004 då man kan tro att de misstänkta bedrägerierna pågick åren före 2009-2010. De kan till och med sträcka sig till tiden före 2004.
- Ja, det är inget särskilt med det året, bidraget har funnits sedan 1990-talet, säger Lax som inte kan ge någon förklaring till att utredningen inte går ännu längre tillbaka.
- Vi har inte diskuterat det, säger hon.
Utredningen blir klar om en månad och landstinget polisen kommer då att få en kopia.
- Vi har redan lämnat dokument till polisen, säger Elisabeth Lax.
Även SSU Piteå har ertappats med liknande bedrägerier, här gäller misstankar falska kursredovisningar mot Piteå kommun. Utredning pågår men ingen polisanmälan har gjorts.
Polisanmälan nästa steg
Enligt kommunchef Mats Berg görs en oberoende revision men man samordnar även sin utredning med landstingets.
- Vi vill se vilken koppling det finns, allt bygger i grunden på samma ansökningar, säger han.
Piteå kommun vet i dag inte mycket mer än vad som framkommit i media. SSU Piteå har inte heller anmält sig själva.
- I det här läget vet vi inte om allt är bra, om det rör sig om felaktigheter eller något kriminellt. En eventuell polisanmälan blir ju då nästa steg, säger Berg.
På SSU Luleå oroas man över att dras in i härvan.
- Vi har med hjälp av ABF tittat på vår redovisning men såvitt vi ser har vi inte fått något bidrag utöver mandatstödet. Inte under min tid i alla fall, säger Andreas Pettersson, ordförande.
Pettersson blev ordförande i februari 2011 och övriga ledamöter är också nya i styrelsen.
- Så vi måste kolla detta längre tillbaka i tiden, säger han.
Nye SSU-ordföranden Alexander Nilsson hänvisar till att man tillsatt en "heltäckande granskning" av sina bidrag.
Det aktuella ungdomsledarbidraget har även betalats ut till andra ungdomsförbund. Sedan 2011 har landstinget slopat bidraget.
Grovt bedrägeri straffas med fängelse mellan sex månader och sex år. Bedrägeri straffas med böter eller fängelse i högst sex månader.
Landstingets revision förväntas vara klar i mitten av september.