Videon är inte längre tillgänglig
Just nu pågår parallella utredningar av SSU Norrbotten, både av åklagare samt de revisorer som anlitats av landstinget.
Landstinget och Socialdemokraterna talar om "bidragsfusk" men misstankarna gäller grovt bedrägeri. Då är det inte bara återbetalning av pengarna som gäller utan även åtal där fällande domar kan leda till fängelse upp till sex år.
Landstingsrådet Kent Ögren har läst listan på alla berörda SSU-ansvariga under de aktuella åren och "de flesta kände jag inte igen".
- Men jag kan ju se de namn som är intressanta för många - Fredrik Lundh Sammeli och Carina Sammeli, Hanna Bergstedt med flera, säger han.
Namn utnyttjas
Han menar dock som socialdemokrat att partiet bara kan avvakta utredningen. Som landstingsråd är han nöjd om landstinget hålls skadeslöst.
- Jag har ingen anledning att jaga 17-åringar och sätta dem i ungdomsvårdsskola, säger Ögren.
Kuriren har granskat materialet och där förekommer kända socialdemokrater i länet, både som kursledare och föreläsare. Det betyder inte i sig att de deltagit i de misstänkta bedrägerierna utan snarare att deras namn utnyttjats för påhittade kurser inom SSU.
- Det kände jag inte till. Men vi kan bara avvakta vad utredningen kommer fram till. Och fusk är oacceptabelt, säger Karin Åström, S-ordförande i länet.
Fusk är inte ordet, det talas om grovt bedrägeri.
- Ja, jag kan inte kommentera det, jag är inte insatt. Det som är bra är att SSU själva tog initiativet till anmälan och utredning, säger Karin Åström.
Besviken och upprörd
Johan Burström var en av dem i styrelsen som tog detta initiativ. Han är inte längre i styrelsen, han blev inte återvald vid årsmötet i juni.
Burström är besviken och upprörd över det som hänt.
- Något har använt mitt namn för att sno pengar. Det är skamligt och gör mig förbannad, säger han.
Johan Burström är kritisk till hur den nuvarande ordföranden Alexander Nilsson agerade när skandalen uppdagades, denne ville inte polisanmäla genast.
- Det fanns ett par i styrelsen som ville kolla mer själva först. Men för mig var det självklart att polisanmäla direkt. Vi måste vara öppna med allt och allt måste fram, säger Buström.
Försökte bromsa
Efter omröstning i styrelsen vann de som ville polisanmäla. Burström upplever då att SSU centralt försökte bromsa processen.
- Två dagar efter att vi tog beslut om att polisanmäla ringde SSU centralt och bad mig vänta tills de talat med mig, berättar han.
Burström väntade inte. Han och andra i styrelsen har granskat SSU-distriktets redovisningar till landstinget och menar att de funnit obestridliga felaktigheter som inte kan vara misstag.
- Det är brott som begåtts, detta har ju skett helt medvetet. De personer som gjort detta måste ta ansvaret för det, säger han.
Ingen verkar intresserad
I dag är han en smula förundrad över att varken partiet
eller landstinget tar kontakt med honom.
- De är välkomna och jag kan vara till hjälp. Men förutom polisen och media verkar ingen vara intresserad, säger han.
Han har svårt att tro att de som var ordförande, kassörer, ombudsmän och revisorer under de aktuella åren inte visste vad som pågick.
- Annars har de skrivit under handlingar utan en aning om vad de skrev under. Och det gör man knappast, säger Johan Burström.
Robin Enander har också lämnat styrelsen men var med om att granska redovisningarna.
Försummat sitt ansvar
- Det finns personer inom SSU som medgett vad som skett. De har försummat sitt ansvar, det handlar ju om bedrägerier, säger han och tillägger:
- Det rör sig om fusk, helt klart. Jag har hittat mig själv på kurser som jag inte medverkat i.
Han har också svårt att tro att ansvariga inom SSU kan ha undgått att inte att de redovisningar som skickats till landstinget delvis var felaktiga.
- De har ju goda kunskaper om vilken kursverksamhet SSU har varje år. Man måste medvetet ha felredovisat detta under en längre tid, säger han.
Han betonar dock att allt måste ha skett inom en liten krets.
- Jag har suttit i styrelsen sedan 2008 men inte förrän i maj 2012 haft den ringaste aning om att detta, säger han.
Försummar sitt ansvar
Robin Enander utesluter inte att de revisorer som skrivit under alla papper bara varit "slarviga och godtrogna".
- Det är mycket möjligt, samtidigt är det väldigt allvarligt att försumma sitt granskningsansvar på det viset, säger han.