- Och som varje teater med självaktning spelar vi en pjäs av Strindberg med anledning av Strindbergsåret, säger Lars G Thelestam, konstnärlig ledare.
Det var teaterns styrelse som ville sätta upp en pjäs av Strindberg. Då i en genomläsning av all Strindbergs dramatik hittade Lars G Thelestam pjäsen Kronbruden. En pjäs av Strindberg som inte spelats så ofta, senast var det en uppsättning på Dramaten 1944.
- Vårt uppdrag är att spela pjäser på meänkieli så det gäller att välja pjäser där det finns konstnärliga motiveringar att använda språket. Det finns i Kronbruden. Denna Romeo & Julia historia bygger på två släkter som ligger i fejd och det finns en klasskillnad. Mats familj som är lite finare och rikare talar meänkieli och Kerstis familj talar svenska. Dessutom passar Kronbruden som utomhusteater. Pjäsen utspelar sig i Dalarna på Karl XV:s tid och utblicken kan lika gärna kan vara Tornedalen med vidder och skog som Dalarnas fäbodvallar. Lite lantligt.
Släktfejd
Pjäsen kretsar kring kärleksparet Kersti och Mats vars släkter ligger i fejd. De unga har funnit varandra vid "Fäbodvallen", där det avslöjas att Kersti och Mats har fått ett utomäktenskapligt barn som fötts i lönn under medhjälp av Jordegumman. Under familjerådet i Kvarndammen försonas deras släkter. Mats tillåts att gifta sig med Kersti, men hans släkt sätter upp villkoret att hans brud ska vara en kronbrud, det vill säga en oskuld. Kersti som inte är jungfru kan alltså enligt seden inte bära bygdens krona. Inför sin mor, som anar sanningen, svär hon vid Forskarlen att det inte finns något barn och detta i sin tur sätter övernaturliga krafter i spel som via en rad händelser leder fram till pjäsens tragiska slut.
- Detta hedersbegrepp går att tillämpa på modern tid och de hedersmord som sker än i dag inom vissa kulturer. Men det är faktiskt bara drygt 100 år sedan som samma seder förekom i Sverige, menar Lars G Thelestam.
De två huvudrollerna gestaltas av Carina Henriksson som spelar Kersti och Daniel Sandström som spelar Mats. Kompositören Ture Rangström skrev 1915 en opera baserad på pjäsen Kronbruden och delar av den musiken kommer att uppföras i Tornedalsteaterns uppsättning, mycket tackvare Carina Henriksson medverkan.
- Hon är en underbar sopran. Det dominerade inslaget är operamässig talsång vilket passar perfekt för rollen Kersti. Daniel Sandström är i stark utveckling och matchar Carina bra. De större rollerna föll sig naturligt, menar Lars G Thelestam.
Utmanande roll
- Pjäsen är i huvudsak baserad på talpjäsen, men jag har plockat bitar av operan. Och eftersom de flesta i ensemblen inte kan noter spelade jag in ljudfiler för mobiltelefonen. Då kunde alla repetera när de hade tid, säger Carina Henriksson.
Hon beskriver repetitionsarbetet som roligt, men en riktig utmaning.
- Det är ganska mycket text och Kersti är på scenen nästan hela tiden under den två timmar långa föreställningen. Men jag tycker verkligen om kombinationen teater och musik samt denna blandning mellan proffs och amatörer, allt det vi föder tillsammans denna stora ensemble på 30 personer. Och så är det en fin historia och en underbar spelplats.
Halvtid som skådespelare
Även Daniel Sandström lovordar gemenskapen i ensemblen. Trots långa repetitionsdagar vet han att sorgen kommer att infinna sig när pjäsen är färdigspelad.
- Senast jag var med i en större uppsättning var Smugglaroperan. Det var några år sedan och jag har saknat att vara med i en större föreställning.
Daniel Sandström jobbar vanligtvis på ett demensboende men har detta halvår varit halvtidsanställd på Tornedalsteatern. Det är hans tredje uppsättning denna vår och han har fått blodad tand.
- Det är fantastiskt roligt. Jag var med för första gången som tonåring i en ungdomsmusikal. Jag är sångare framför allt och har främst medverkat i mer lokala uppsättningar. Att spela Strindberg är något helt nytt för mig, men i positiv bemärkelse.
Nu håller han och resten av ensemblen tummarna för att vädrets makter är snälla.
- Att spela utomhusteater är ett riskprojekt i hela Skandinavien, men ett populärt sommarnöje. Blir det ösregn får vi kanske ställa in, men vi kommer att framhärda och spela in i det sista, säger Lars G Thelestam.
Tornedalsteatern ger två föreställningar av Kronbruden denna vecka med premiär i kväll och sedan två föreställningar i början på juli.