För att vargförekomst ska bekräftas krävs det ordentliga bevis - det räcker inte att flera personer har sett djuret, enligt Kjell Sundvall. Därför är spåren som Ola Rokka upptäckte på måndagen viktiga, men helst av allt vill länsstyrelsen få in fynd av spillning eller hår.
- Då kan vi göra en DNA analys som bekräftar vilket djur det handlar om, säger han.
Så snart han fick informationen om de upptäckta spåren beslutade han att skicka en av länsstyrelsens naturbevakare till platsen för att kontrollera dem. Det skulle ske på måndagseftermiddagen.
- Jag kan inte spekulera i vad de har sett men det kan lika gärna handla om en hund - det är inte ovanligt att hundar och vargar förväxlas. Spåren gör att nu har vi i alla fall något att gå på och det är positivt, säger Kjell Sundvall.
Avvaktar
Vargen i Nybyn är däremot verifierad och väl dokumenterad.
- Det är en ungvarg som har tappat sin vinterpäls. Och så mycket mer gör vi inte åt den. Den kan redan ha försvunnit eller så finns den kvar, säger Kjell Sundvall.
Avseende observationen i Lansån vill han avvakta resultatet från spårundersökningen.
- Det är inte omöjligt att det var en varg men det verkar otroligt. Att två vargar ses i samma område inom så kort tid är ovanligt. Men jag förstår renägarnas oro. Nu är det bara att vänta och se på vad vår naturbevakare kommer fram till, säger Kjell Sundvall.